1 januari 2021

De effectiviteit van deodorant

Beauty vector created by macrovector - www.freepik.com

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

Van:Gast.

Ik zit in de zesde klas van het gymansium. Ik moet een profielwerkstuk en mijn onderwerp is “De effectiviteit van deodorant”. Ik zou graag willen weten wat een goede deodorant of anti-transpirant precies in het lichaam moet doen en welke stoffen vooral de voortplanting van de bacterién op je huid remmen. Ik hoop dat jullie mij kunnen helpen, of anders naar een andere hulpbron kunnen verwijzen.

Antwoord door Britt:

1. bacteriedodende deo’s:
Bacterién worden in hun groei geremd zodat ze minder vieze geuren kunnen maken. Hiervoor worden stoffen gebruikt die de huid heel erg zuur maken. Lees meer…

De meeste deo’s werken ook transpiratieremmend wat natuurlijk ook een levensbehoefte van bacterién afsluit (!)
– deo’s op aluminium- of zinkbasis
De meeste deo’s werken op basis van aluminium of zirkonium zouten. Deze zouten leveren opgelost in zweet een zeer lage pH op (<4) omdat ze werken als een Lewis zuur. Veel micro organismen, met name bacterién, kunnen niet tegen zo’n lage pH en sterven.
– deo’s op triclosan basis
Ook andere bacteriedoders komen voor zoals triclosan en in eco deo’s bijvoorbeeld farnesol.

2. deo’s op basis van chemische verbindingen
De geuren worden onschadelijk gemaakt door ze een chemische verbinding te laten aangaan. Een voorbeeld van een stof met deze eigenschap is zinkricinoleaat.

3. deo’s met (uitsluitend) geurstoffen
De geur wordt gemaskeerd door een sterke prettige geur. Hiervoor wordt een parfum compositie gebruikt.
Hoewel er inderdaad verschillende geurstoffen zijn met een dodende werking (bijvoorbeeld kaneelalcohol) zijn er volgens mij maar weinig deo’s die bewust van dat effect gebruik maken. De geurstoffen worden meestal niet toegevoegd om de bacteri?n te doden, maar om de zweetgeur te verdoezelen.

De werking van een anti-transpirant.
Een anti-transpirant zorgt er ook nog voor dat men minder transpireert. Deodorants met deze eigenschap bevatten aluminium- of zirconiumverbindingen. Veel gebruikt is aluminiumchlorohydraat, maar ook aluin is in opkomst. Dergelijke stoffen vernauwen de zweetkanalen door deze gedeeltelijk te verstoppen Deze anti-transpiranten waren voorheen omstreden omdat ze de pori?n geheel zouden verstoppen bij chronisch gebruik, maar de anti-transpiranten van tegenwoordig zijn over het algemeen veilig elke dag te gebruiken. Bij extreem gebruik van sterke anti-transpiranten komt verstopping van zweetkanaaltjes een enkele keer voor. Dit is eenvoudig te verhelpen door (tijdelijk) te stoppen met het gebruik van deodorant.
Er zijn verschillende soorten deodorant, met of zonder parfum en/of alcohol. Alcohol zorgt voor een fris gevoel na het opbrengen en doodt een deel van de aanwezige bacterién, maar kan bij pas onthaarde of gevoelige oksels irriterend zijn.
Er is geen (bekend) aantoonbaar verband tussen deodorant en borstkanker e.d.

Forum antwoord door Britt:

Zweetklieren: