Dimensie tijd

Polly Translate

We kennen vier dimensies, de 4e is tijd. Als we ons door de andere dimensies heen kunnen bewegen, moet dat toch ook door de 4e mogelijk zijn? Dus tijdreizen?Antw.: Dat gebeurt toch ook. In de tijd dat ik deze zin getypt heb, is er alweer een halve minuut voorbij. (Ik heb geen type cursus gehad….dus met 2 vingers). Ik, jij en iedereen die dit leest is nu een halve minuut door de tijd gereist. Je ziet dat de tijd alleen vooruit loopt. Waarom loopt onze tijd alleen maar vooruit…………? (Lees meer….)

Laten we beginnen met wat er zou gebeuren wanneer een vaas van de tafel valt en jij bent hier getuige van. De vaas valt gedurende een halve seconde en spat in allerlei stukken uit elkaar. Hoe ziet dit eruit wanneer je de tijd omdraait (oftewel de film terugdraait) ? De scherven komen bijelkaar, er vormt zich een vaas die weer vanaf de grond naar de tafel “valt”. Hier kan dus iets niet kloppen….


Vogens onze huidige kennen we 3 vormen van tijd. Deze worden ook wel de pijlen van de tijd genoemd.


-De eerste is de Thermodynamische tijdpijl : Deze tijdpijl staat in de richting waarin de entropie toeneemt. Dit houdt kort gezegd in dat met het verstrijken van de tijd, de wanorde alleen maar toeneemt. (toekomstige richting)


-Het tweede is de Psychologische tijdpijl : Deze tijdpijl staat in de richting waarin tijd voor ons gevoel verloopt. Dit is ook in de toekomstige richting. We herinneren ons immers alleen dingen uit het verleden en niet uit de toekomst.


-De derde is de Kosmologische tijdpijl : Deze staat ook in de richting waarin het heelal zich uitdijt. Dit is ook in de toekomstige richting, want het heelal trekt niet samen.


Je ziet dus dat alle tijdpijlen in dezelfde richting staan. Zou je een legpuzzel die inelkaar zit in een doos met deksel erop, door elkaar heen schudden. Dan zie je dat er van de oorspronkelijke puzzel (een geordende toestand) niks meer overblijft. Hoe meer je schudt, hoe meer wanorde je krijgt. Met andere woorden : Er zijn immers veel meer toestanden van wanorde, dan van orde.Het heelal zal zijn begonnen vanuit een geordende toestand, en vervolgens wanordelijk zijn geworden. Wat zou er gebeuren wanneer het heelal niet meer zou uitdijen maar inkrimpen? Zou de thermodynamische pijl omkeren, en de wanorde afnemen?
Dit roept allerlei vragen op, zoals: zullen de mensen die dit meemaken de scherven tot vazen zien worden en dingen van morgen herinneren? Dit zullen wij nooit weten, aangezien dit pas theoretisch mogelijk is over tien miljard jaar, wanneer het heelal eventueel inkrimpt. (Indien er genoeg materie in het heelal aanwezig is om de uitdijing af te remmen tot stilstand, en daarna te reverseren)


Er is een snellere methode om hier achter te komen wat er gebeurt als het heelal samentrekt: spring maar in een zwart gat. Helaas overleef je het niet in een zwart gat, dus ook die optie valt in praktijk af.


Na van Stephen Hawking samen met zijn studenten en collega?s kwamen ze toch tot de conclusie dat deze redenering fout moest zijn, en de wanorde in feite zou blijven toenemen tijdens de samentrekking van het heelal. De thermodynamische en psychologische tijdpijlen zullen niet omkeren wanneer het heelal begint samen te trekken. Ook is dit in zwarte gaten niet het geval.


 


De natuurwetten geen verschil tussen de voorwaartse en terugwaartse richting van de tijd. In feite is de thermodynamische pijl hetzelfde als de psychologische pijl, waardoor deze altijd in dezelfde richting zullen wijzen.


 


Hier volgt een citaat uit het boek van Stephen Hawking:


 


Door het lezen van mijn samenvatting zal de hoeveelheid geordende informatie in uw hersenen zijn toegenomen. Tegelijkertijd zal echter de warmte die door uw lichaam wordt uitgestraald een veel grotere invloed hebben op de toename van de wanorde in de rest van het heelal. Ik stel voor dat u nu ophoudt met lezen.


  


Je ziet dus dat het niet mogelijk is om ook onze psychologische tijd om te draaien. Een mens kan in gedachten natuurlijk wel reizen in de tijd. Kijk maar eens naar de talloze films en boeken die hierover zijn uitgebracht. Maar om dit uit de wereld te helpen kunnen we kijken naar onze eigen computer. Een computer slaat heel veel informatie op in een voor ons geordende toestand. Maar je moet het wel eerst intypen. Zou de tijd andersom lopen, dan kun je niet niet met de computer werken. Ten tweede wordt de entropie steeds groter. (lichaamswarmte en warmte veroorzaakt door de computer).


 


Meer hierover op deze site in onze reeds befaamde zoekoptie bovenaan dit scherm.