3 januari 2021

arbeid door magneetveld?

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

Ik heb begrepen dat magnetische velden geen arbeid verrichten. Echter, als ik een magneet boven een stukje ijzer houdt, dan wordt het stukje ijzer opgetild. Er wordt dus wel degelijk arbeid verricht. Mijn hoofdvraag is:
-wie of wat precies verricht de arbeid?
Tevens:
-het stukje heeft potentiele verkregen. Waar komt dat vandaan?

Magneten hebben nog altijd een [magische] aantrekkingskracht op veel mensen. En inderdaad, ze kunnen geen arbeid verrichten, en toch wordt het stukje ijzer opgetild. Is er dan toch sprake van een Perpetuum Mobile, die gratis energie of arbeid kan ??


Lees verder………….

Als een magneet maar sterk genoeg is kun je er zelfs een mee optillen. De vraag is wie de kracht nu levert: jij met je (beide) armen of de magneet. Zodra de magneet in de buurt komt van de auto, zul je voelen dat hij begint te trekken aan je arm. Jij moet dus kracht zetten, en jij levert dus de arbeid om de auto omhoog te krijgen. Doe je dat niet dan zal de auto of het stuk ijzer ook niet omhoog komen. Het maakt dus in feite geen verschil of je met een magneet of met een zuignap het stuk ijzer optilt, alleen bij de magneet moet je al kracht zetten voordat hij bij het stuk ijzer komt. Het kleine stukje dat de maneet de auto (ineens) aantrekt is winst, maar deze winst ben je kwijt als je de magneet van de auto wilt verwijderen.


De magneet zelf doet dus in feite niets qua arbeid. Het is hetzelfde als een magneet in een spoel zoals bij een fiets dynamo. De magneet zorgt wel dat er een spanning opgewekt wordt, en hoe sterker de magneet hoe hoger de spanning, maar als je er lampen op laat branden (je gaat de dynamo dan belasten), zul je tocht echt harder moeten trappen. Wil je echt een hoge spanning opwekken zoals in een centrale, dan heb je al gauw een (gelijk) nodig van 2000 ampere voor de kunstmatige magneet (rotor). Dit levert dan een spanning op van 23.000 Volt.


***arjen***