31 december 2020

Verbruikt een gedimde lamp minder energie?

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

Een gedimde gloeilamp ontwikkelt dan wel minder warmte en minder licht dan een niet-gedimde lamp maar de dimmer zelf wordt ook warm. Dus ik twijfel…vandaar deze vraagEen gedimde lamp neemt minder . In de dimmer zit een z.g. triac (twee anti parrallel geschakelde thyristors), die een deel van de sinusvormige stroom afsnijd. Een triac bestaat inwendig uit 2 takken van 3 diodes, en over iedere diode heb je een spanningval van 0,6 Volt. De warmte die in de triac, per diode, ontwikeld wordt is dus 0,6 x de stroom die door de diode gaat. Afhankelijk van de belasting (wattage van de gloeilamp) zal de triac dus meer of minder heet worden. Dit is echter maar een kleine fractie van wat de gloeilamp verbruikt.


***arjen***