5 januari 2021

Aardlek probleem na vervangen kabels

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

Hoi,
Ik heb in mijn huis van een groep alle kabels vervangen (zat vmvk, nu installatiedraad in buizen).

Sinds de vervanging gaat de aardlek eruit. Soms na een half uur, de andere keer na 1,5 uur………..waarbij de wasmachine de enige afnemer is, maar die stond voor de vervanger op hetzelfde stopcontact in de groep.

Ik ga ervanuit dat als ik een fout had gemaakt met aansluiten de zekering of aardlek direct zou klappen.
Maar dat het met de vervanging te heeft is wel duidelijk……..

iemand enig idee hoe dit kan ?    Groet Andrew
Beste Andrew,  Uit jouw verhaal is al wel duidelijk welk apparaat de problemen geeft. Een nieuwe wasmachine kopen en het probleem is (zeer waarschijnlijk) over. Deze dure oplossing gaat waarschijnlijk een beetje te ver.


Lees verder……………..

Een moderne aardlekschakelaar van 30 mA (milliampere) schakeld uit tussen 15 en 30 mA binnen 0,2 seconden. In de praktijk is dat veel sneller, maar 0,2 sec is de wettelijke eis. Nu is een lekstroom van 20 mA relatief heel weinig en bij een wat oudere wasmachine (in een vochtige ruimte) zit je hier al gauw aan. Dit was ook de reden dat de wasmachine en vaatwasgroepen in het verleden niet op de aarlekgroepen waren aangesloten. Als je dus 5 groepen had waren groep 1 t/m 3 voor verlichting en stopcontacten en aangeloten op de aarlekschakelaar. De groepen 4 en 5 waren dan voor de wasmachine en vaatwasser en waren niet aangesloten op de aarlekschakelaar. Er van uitgaande dat de aardverbindingen goed zijn (weerstand < 2 ohm) is dit een veilige situatie. Als het goed is, is de weestand van de draad voldoende laag om bij sluiting in de verbruiker alle af te voeren naar aarde, waarbij de spanning op het toestel niet boven de 35 Volt komt.


Omdat de aardelektrode in de praktijk alleen bij oplevering wordt gemeten en daarna nooit wordt door de NEN 1010 tegenwoordig aanbevolen om deze groepen afzonderlijk te voorzien van een aardlekschakelaar van ten hoogste 100 mA. Deze aanbeveling is mede ingegeven door het feit dat moderne toestellen een veel betere isolatieweerstand hebben. Het is dus (nog) niet verplicht. Het is dus een dubbele veiligheid voor het geval de aarde draden ergens slechte verbindingen hebben (in het toestel, stekker/stopcontact, bedrading)


Bij het opnieuw bedraden is een mogelijk slechte aardverbinding hersteld (ik neem tenminste aan dat dezelfde groep ook via dezelfde aardlekschakelaar werkte), zodat de lekstroom iets groter is geworden. In jouw geval is de meest waarschijnlijke oorzaak de pomp in de wasmachine. Hier treed vaak een beetje lekkage op, en als dat op aansluitdraden/stekkers komt, heb je al gauw last van een aardlek. Een mogelijke oplossing is om de fase en nul draad te verwisselen. Immers als b.v. de fase draad op de pomp (of verwarmingselement) een aardlek heeft en je verwisseld de draden dan wordt het de nul draad. Je mag ook de groep van de aardlek afhalen. Bij een lekstroom van 50 mA komt er dan een spanning van 50 mA * 2 ohm = 100 milliVolt op de wasmachine te staan, en dat is ver beneden de 35 Volt.


Als de aardverbindingen goed zijn is het niet noodzakelijk om de groep via een aarlekschakelaar te laten lopen. Uit jouw verhaal begrijp ik dat je maar 1 aardlekschakelaar hebt. Dat is niet conform de NEN 1010 die een afzonderlijke aardlekschakelaar voorschrijft.


Het kan overigens ook zijn dat de aardlekschakelaar te gevoelig is. Een bekende serie is de Alamat van Hazemeijer. Hiervan zijn er al duizenden vervangen omdat ze bij bliksum inslag etc. veelal onterecht uitvielen. Bijzonder vervelend en niet de bedoeling van een aardlekschakelaar.


***arjen***