5 januari 2021

Weer magneten!

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

magneten!

Ja, ik weet het. Met magneten kan je geen winnen. Maar ik hoorde ook dat magneten hun kracht verliezen. Dan zou je dus eerst iets kunnen optillen, en als je dan lang genoeg wacht valt het weer naar beneden (omdat die magneet is ‘uitgewerkt’) en heb je dus gratis energie! Heeft het te met het ‘maken’ van een magneet of heb ik een fout gemaakt?

Erik

Tsja….. fout gemaakt. Ja eigenlijk wel, maar je mag het ook een interpretatie fout noemen. Dat is niet zo beladen uitdrukking  (ook veel gebruikt door management )   Maar om een kort verhaal lang te maken lees meer………

Mijn collega Arjan heeft het zo mooi uitgelegd. Maar Erik, we nemen je niets kwalijk hoor want onze slogan is tenslotte: domme vragen bestaan niet. 


Kijk als je iets omhoog brengt, bijvoorbeeld een stuk ijzer. Dan wordt door deze actie potenti?le energie in het stuk staal gebracht. Deze energie zal pas vrijkomen als het stuk ijzer weer naar beneden komt. Hoe snel dit gebeurd maakt niet uit, de energie blijft dezelfde. Wat je voor deze actie gebruikt, een hijsoog, of magneet maakt niet uit. Dus in jou geval maken we gebruik van een magneet. Ok?, we hijsen de boel op met de magneet, en zijn klaar. Als daarna de magneet zwakker wordt en het stuk ijzer loslaat, zal de energie vrijkomen. Net zoveel als het koste om het stuk ijzer op te hijsen. Niet meer en niet minder. 


De magneet is niet de houder van de energie, dat is het stuk ijzer. Jammer toch………weer geen gratis energie. Het zou toch mooi zijn niet? Alles kost energie, of levert energie op. Wat nog steeds gratis is: De , de wind, thermische energie, waterkracht. Maar ook dit gaat niet helemaal op. Want je zult toch eerst een molen moeten maken om deze energie er uit te krijgen, dammen bouwen voor de waterkracht centrale. Al deze energie komt direct, of indirect van de zon. Ja ook de olie en steenkool, zit je daar met je kont bovenop, dan bof je! Je kan het duur verkopen. Ja ja, de zon daar komt het allemaal vandaan. Deze zorgt al miljarden jaren voor energie. Maar ook dat raakt eens op. De maya’s waren zo gek nog niet met het aanbidden van de zon.


Wat zou er gebeuren als de zon er niet meer is? klik hier: zon weg