warmtewisselaar

Polly Translate


Ik wil een warmtewisselaar teneinde zwembad op te warmen. De haard waar hout in verstookt wordt is van rvs 321.Daaromheen met een tussenruimte van 2-3 cm een afgesloten compartiment van rvs 316 waar het te verwarmen water doorheen gepompt word,waarna het het bad instroomt. Het water is iets gechloreerd. Vraag; Is de materiaalkeuze juist?Of zit er nog een addertje onder het gras?
 


Chloor is geen fijn goedje en altijd corrosief, denk wel dat de keuze goed is.


Lees meer……………


 

RVS 316 is in dit geval wel de beste keuze. Kijk wel uit voor put corrosie dit kan je krijgen door dat er ijzer deeltjes achterblijven op het oppervlak van het . Door stralen, lassen en of andere bewerkingen. De afwerking is dus belangrijk. Op plaatsen waar slecht bij te komen is kan je zuur gebruiken. In de handel is hier speciale pasta voor te koop. Kijk hier wel mee uit, want dit is zeer bijtend. Ik zou voor de aan en afvoer zo veel mogelijk kunststof gebruiken. Polypropyleen is een geschikt materiaal het kan goed tegen de chloor en hogere temperaturen. Het is echter niet te verlijmen, en heeft speciaal gereedschap nodig.


Uit het verhaal verneem ik wel dat je weet wat je doet. Bedoel water en vuur. Zorg dat de wisselaar ten alle tijden aan tenminste ??n kant open is. Want een gesloten warmtewisselaar gevuld met water die wordt verhit kan hele rare dingen veroorzaken. Bedenk dat ??n liter water 1600 liter stoom kan worden. Als deze buiten staat is er al wat gevaar weggenomen.


Beste is ook dat de warmtewisselaar altijd gevuld is met water. In ieder geval tijdens het stoken bedoel ik. Houd ook rekening met: stel dat de wisselaar barst, kan hij dan zijn water zonder gevaar kwijt? Het lijkt misschien overdreven allemaal, maar het kan aardig wat schade voorkomen.


Nou staat in jou verhaal dat de tussenruimte 2 a 3 cm is tussen de twee compartimenten. Bedenk dan wel dat de warmte geleiding niet erg hoog zal zijn. Het rendement is op deze manier niet hoog. Je zou ook een warmtewisselaar kunnen maken van rvs pijp. Dan gewikkeld in een coil (rond) Het vuur brand dan in het midden, en heb je zo een goed warmte overdracht. Het materiaal is dan ook zonder verontreinigingen en aan ??n stuk. Bij een eventueel lek zal er ook minder water vrijkomen. En daarmee minder gevaarlijk.


Maar goed het zijn maar idee?n natuurlijk, en misschien heb je alles al gebouwd. Ik hoop in ieder geval dat je hier iets aan hebt.


Martin