31 december 2020

Spoelen

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

Spoelen

Als ik het goed heb is een trafo ook een spoel. Bij een spoel op wisselspanning ijlt de toch na of voor, met als gevolg dat het meetbaar vermogen minder wordt? Dus is het een voordeel om transformators tussen verbruikers etc. te hebben.
met vr gr Herman

Dat hebben we ook, lees meer………


 

 

Tussen de meeste verbruikers zit ook een transformator, denk maar aan je telefoon opladen. Je stereo installatie, TV en noem maar op. Alle bevatten een transformator om de spanning op een geschikt niveau te krijgen. Het begint al bij het vertrekken van de elektriciteit centrale. Daar wordt de spanning omgezet in een hoger voltage, om vervolgens in woonwijken omlaag te worden gebracht. We hebben hier al meer over geschreven, zoek maar eens boven aan de site naar hoogspanning.


Helaas gaat het reken sommetje van jou niet op. Bij elke omzetting van de spanning vinden er verliezen plaats in de vorm van warmte. Het rendement van transformatoren is niet 100%, dus je hebt altijd verliezen. Als tussen elke verbruiker een ‘trafo’ zet zal deze 1 op 1 de spanning moeten over zetten. Dus 230 volt in en 230 volt uit. Als je aan je oplader van je telefoon voelt is deze warm. Dit is die verloren is gegaan in warmte.


Als je heel veel zware gebruikers hebt met transformatoren kan het wel de meting verstoren van de energie leverancier. Maar dit weegt niet op tegen de kosten van stroom die je dan meer gebruikt.


Tsja……. weer geen gratis energie. Het enige dat gratis is staat boven aan de hemel. Maar ik ben in landen geweest waar ik ook voor de betaald heb. Niet verder vertellen, we brengen ze nog op idee?n


O ja, PS de stroom van een transmormator ijlt na.