1 januari 2021

calorien <--> watt

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

op mijn gaskachel staat de sterkte vermeld in Kw en in calorie?n b.v.
6.1 KW=5,25 Mcal bestaat hiervoor een omreken vormule?
6.1KW=5250cal. klopt dit ?

Nee Apiecon dit klopt niet. 5,25 M(ega)cal = 5250 k(ilo)cal = 5250000 cal. In inmiddels lang vervlogen tijden gebruikte men de calorie als eenheid. Op zich een aardige eenheid want 1 calorie is de energie die je nodig hebt om 1 cc 1 graad te verwarmen. Om 1 liter (1000 cc) een graad op te warmen had je dus 1 k(ilo)calorie [ kcal] nodig. Om 1 liter water van 0 –> 100 graden op te warmen heb je dus 100 kcal nodig. Op zich voor water dus wel een handige eenheid.  Voor technici die de Joule en Watt etc. gebruiken (SI stelsel) is de calorie minder handig, want je moet de cal. dan steeds omrekenen naar Joules.


Lees verder………….

Ook dit is trouwens niet zo moeilijk want 1 calorie = 4,19 Joule. Beide units zijn energiehoeveelheden. Dus om 1 liter water te verwarmen van 0 –> 100 graden heb je 100 kcal of 100 x 4,19 = 419 kJ aan energie nodig.


Met jouw gaskachel zou je dus 52,5 liter water kunnen opwarmen van 0 –> 100 graden. Dat is natuurlijk op zich niet zo opmerkelijk, want dat lukt je op een campingasbrandertje ook wel. Het verschil is dat het met de kachel een stuk sneller gaat. Je kunt ook zeggen dat de kachel een groter vermogen heeft. Het is hetzelfde als bij een . Alle auto’s kunnen van Groningen naar Parijs rijden. De ?ne auto kan dat echter stukken sneller dan de andere, omdat de ?ne een groter vermogen (PK’s) heeft dan de andere. In theorie gebruiken ze echter dezelfde hoeveelheid energie om van A –> B te komen. {{In de praktijk zal de snelle auto een hoger branstof verbruik hebben omdat de luchtweerstand kwadratisch toeneemt met de sneheid}} Het vermogen bepaald dus de snelheid (dus km/uur) waarmee we van A –> B komen terwijl de afstand ( km ) gelijk is.


Ditzelfde geldt ook voor een kachel. Dus het aantal kcal/uur bepaald de snelheid waarmee iets opgewarmt kan worden. Omdat het aantal kcal/uur een begrip is geworden in de loop der tijd, geeft men de capaciteit van een kachel vaak op in kcal. Dit is in principe dus fout, want men bedoeld kcal/uur.


Het zelfde geldt voor de Joule. Het aantal Joules per tijdseenheid is ook vermogen. Bij Joules doet men dit niet per uur, maar per seconde  1 Joule per seconde = 1 Watt  ::  1 J/s = 1 Watt.


Het omrekenen is nu niet meer zo moeilijk. Jouw kachel levert 5250 kcal/uur. Dat is dus 5250 x 4,19 = 21997,5 kJoules/uur. E?n uur = 3600 seconden dus dat is 21997 / 3600 = 6,11 kJoules/ seconde.    En kJ/s = kWatt dus dat is hetzelfde als 6,11 kW


***arjen***