1 januari 2021
Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

Hallo,

Ik hoorde dat de Voyagers, terwijl ze langs de planeten gingen, nog een ‘zwieper’ kregen waardoor ze extra snel gingen. Hoe kan dat? Heb ik foute informatie gekregen? Heeft het te met magnetisme?

Erik
Antw.: Je hebt geen verkeerde informatie gekregen Erik, alleen heeft het niks te maken met magntisme. Die ‘zwieper’, zoals jij het noemt werd veroorzaakt door de zwaartekracht. (Lees meer……)

Toen de voyagers 1 en 2 gelanceerd werden had men van een “unieke” situatie gebruik gemaakt. De 4 grote buitenplaneten Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus stonden in een dusdanige stand die maar 1 keer in de 175 jaar voorkomt. Deze stand van de planeten maakte het mogelijk dat de beide voyagers tijdens hun reis door deze planeten werden aangetrokken en “weggeslingerd” werden. Dit bespaarde ontzettend veel brandstof. Daarnaast kregen de voyagers een veel hogere snelheid. Hieronder zie je hoe dat ging. 


Je ziet dus dat er heel wat rekenwerk vooraf gegaan is, om gebruik te maken van zo’n situatie. Bij de voyager 2 ging het ongeveer net zo, alleen werden hier een paar planeten extra gebruikt.De voyagers zijn gelanceerd om te doen naar de 4 eerder genoemde planeten. Inmiddels is de voyager 2 al zo’n 28 jaar onderweg met een snelheid van een dikke 56.000 km/u. Dit lijkt misschien snel, maar het zal met deze snelheid altijd nog zo’n 40.000 jaar duren voordat de voyager 2 een afstand heeft afgelegd die net zover is als onze dichtstbijzijnde ster.


Een leuk detail is, dat aan de beide voyagers een gouden plaat met geluiden en afbeeldingen is bevestigd. Mocht ooit een of ander verdwaalde ali?n deze voyagers vinden en hij is ook nog in het bezit van een echte ouderwetse platenspeler (voor de jongere generaties onder ons: dit is de voorloper van de cd-speler), dan wordt hij/zij/het in 55 talen begroet.MEER INFO OP:


http://voyager.jpl.nasa.gov/