blikseminslag?

Light vector created by vectorpouch - www.freepik.com

Polly Translate

Hallo beste mensen, ik heb een vraag,

Ik was vanmorgen naar de radio aan het luisteren toen het opeens begon te onweren. Plotseling was er een zeer felle filts, en viel alle electronica bij mij in huis uit. Het ging echt precies tegelijk. Toen ik in de stoppenkast keek zag ik dat de aardlekschakelaar er uit was gevlogen. Toen ik deze inschakelde deed alles het weer, er was niks beschadigd… Ook bleek dat er verder bij mij in de buurt nergens de was uitgevallen, dus alleen bij mijn huis.

De was duidelijk niet in mijn huis ingeslagen. Want tussen flits en zat toch bijna een seconde.

Heeft iemand hier een verklaring voor dat de uitviel???Een bekend probleem van oudere typen aarlekschakelaars. De aardlekschakelaar is waarschijnlijk te gevoelig. Een bekende serie is de Alamat van Hazemeijer. Hiervan zijn er al duizenden vervangen omdat ze bij inslag etc. veelal onterecht uitvielen. Bijzonder vervelend en niet de bedoeling van een aardlekschakelaar.  De oplossing is dan om de aarlekschakelaar te (laten) vervangen. Een 50 mA aarlekschakelaar schakelt uit tussen de 20 en 30 mA. Het kan ook zijn dat je al een aardlek hebt van b.v. 25 mA. Er is dan nog maar een heel klein stroompje nodig om hen uit te laten vallen. Om dit te controleren en te meten heb je speciale aarlektesters. Aan de testknop op de aarlekschakelaar zelf heb je in dat geval dus niks.

Een goede installateur kan je advies geven over typen en merken van aardlekschakelaars die je beter kunt vervangen.

***arjen***