1 januari 2021

bij hoeveel sterren zijn planeten ontdekt

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

Bij hoeveel sterren zijn planeten ontdekt ?Antw.: Dat zijn er al behoorlijk wat. (Lees meer….)

Laten we eerst eens kijken hoe men deze planeten opspoort.Doordat een planeet met zijn aantrekkingskracht ook invloed uitoefent op de ster waarom hij heendraait, gaat deze ster “schommelen”. De mate van deze schommeling hangt af van de van de planeet en de afstand tot de ster. Als men de massa van een ster weet kan men aan de hand van de schommeling berekenen hoe groot de massa van deze planeet is. Door nieuwe meetinstrumenten die de komende jaren in een baan om de worden gestuurd, kan men steeds kleinere schommelingen waarnemen. (Dus ook kleinere planeten zoals een planeet met ongeveer dezelfde massa als de aarde.) Een andere manier is het verschil in helderheid te registreren. Als een planeet in ons gezichtsveld een ster voorbijgaat, zal deze op een klein gebied “donkerder” worden.Men kan nog niet zien uit welke stoffen een planeet uit een ander zonnestelsel is opgebouwd. Wel kan men door het weerkaatsende licht van een planeet het licht analyseren. Aan de hand hiervan kan de scheikundige samenstelling van een eventuele atmosfeer bekend worden. Hiermee kan men bepalen of er essentiele stoffen in de atmosfeer zitten die belangrijk zijn voor het leven zoals wij dat kennen. (bijvoorbeeld een ozonlaag.)


Al in 1992 werden planeten ontdekt die rond een radiopulsars (dat is een “ster” die met gote regelmaat een enorme hoeveelheid straling uitzendt). Hierop is dus absoluut geen leven mogelijk.


De eerste echte exoplaneet (dat is dus een planeet die rond een andere ster draait.) werd in 1995 ontdekt en werd gedoopt met de naam “51 Pegasi B”. Deze planeet heeft volgens schattingen een massa van ongeveer 0,5 maal die van Jupiter. In de jaren hierna zijn veel meer exoplaneten en zelfs complete planetenstelsels ontdekt. Wel dient er gezegd te worden dat met de huidige technieken nu alleen nog grote planeten ontdekt kunnen worden. Vorig jaar in augustus werd een “aardachtige” planeet ontdekt die 14 maal zo zwaar was als onze eigen aarde. Gelukkig gaat de techniek door en worden er steeds betere meetinstrumenten ontwikkeld, zodat we in de nabije toekomst (circa 10 jaar) steeds kleinere planeten kunnen ontdekken. Misschien ooit wel eens een soort “tweede” Aarde.


Tot nu toe zijn er circa 150 van deze exoplaneten ontdekt, en de komende jaren zal dit aantal door nieuwe technieken snel oplopen. Voor meer info klik op onderstaande links.


http://mediatheek.thinkquest.nl/~lla084/toekomst.html


http://home.student.uva.nl/reinier.deadelharttoorop/exoplaneten.htm


http://www.kennislink.nl/web/show?id=118556


https://natuurwetenschappen.nl/modules.php?name=News&file=article&sid=351


http://hetheelal.web-log.nl/categorie/285