31 december 2020
Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

Stoom

Ik heb een vraag over stoom en wie zou mijn daarop een gemakkelijke uitleg over geven.
Als heatmedium is verzagdigdestoom beter geschikt dan onverzadigdestoom, en ik weet dat warmteoverdarcht kan plaatsvinden op het principe van condensatie.
Maar nu komt de vraag, waarom is verzadigde stoom beter als heatmedium?

Groet,
Theo.

Dat is niet zo heel moeilijk Theo, lees meer…………..

Wat is stoom eigenlijk? Stoom is verdampt , ofwel waterdamp. Als je water kookt in een fluitketel, kun je de stoom zien. De stoom ontmoet de koude lucht en condenseert. Aan het begin van de ketel uitlaat zie je bijna geen stoom. Dit komt omdat de waterdamp bijna is verzadigd. De stoom op dit punt bestaat uit kleine druppeltjes. De echte waterdamp is echter onzichtbaar. Dit heet dan verzadigde of natte stoom. Deze stoom is bruikbaar in een stoommachine. Deze is dan wel transparant, maar bestaat nog steeds uit kleine water druppeltjes. Verzadigde stoom bevat dus simpel weg meer water in de damp dan onverzadigd stoom. Aangezien meer water meer warmte kan vasthouden, heeft verzadigd water meer in zich dan onverzadigd stoom.


Maar er is meer……


En ik weet niet of je daar mee dingen door elkaar gehaald hebt. Er bestaat nog een soort stoom. Dit is de oververhitte stoom. Deze is onder druk in een stoomketel gevormd. Hier zijn de kleine water druppels ook opgelost, zodat je het water niet meer kan zien. Deze bevat dus niet alleen de warmte energie, maar ook nog eens druk energie. De stoom kan dus warmer zijn omdat de druk is verhoogt. Met deze stoom worden turbines aangedreven. In turbines blijft de stoom dan ook stoom, en condenseert niet. Dat kun je niet gebruiken in een turbine. Ik ben bezig met een animatie van dit gebeuren. Over een paar dagen zal hij hier staan. Dat maakt de dingen ook wat duidelijker.Martin