27 januari 2021

vermogen

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

wat is het verband tussen het werkelijk,blind en het schijnbaar vermogen.
Het werkelijk vermogen   = U x I x cos φ . (Of bij 3 fasen √3 x Ulijn x Ilijn x cos φ)Het blindvermogen          = U x I x sin φ .  (Of bij 3 fasen √3 x Ulijn x Ilijn x sin φ )Het schijnbaar vermogen = U x I               (Of bij 3 fasen √3 x Ulijn x Ilijn )Zie ook dit artikel: https://natuurwetenschappen.nl/modules.php?name=News&file=article&sid=1059 . De hoek φ tussen de spanning en stroomvector bepaald dus het werkelijk, schijnbaar en blindvermogen. De projectie van de stroomvector op de verticale [spannings] lijn (= I x cos φ) is dus het nuttige vermogen. Aangezien spanning x nuttige vermogen is, mag je de verticale lijn dus ook als vermogenslijn beschouwen.***arjen***