1 januari 2021

mrsa bacterie

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

Ik ben besmet geweest met de mrsa . Bedrijfsverpleegkundige vertelde mij dat ik de rest van mijn leven dit moet vermelden bij een eventuele ziekenhuis opname.Blijft deze bacterie dan in het lichaam aanwezig? En heb ik de rest van mijn leven dan een verhoogd risico?

Met vriendelijke groet,
Caroline


De MRSA bacterie behoort tot de zg. gram positieve kokken (zoals stafylokokken, enterokokken en streptokokken). Een indeling naar kleurbewerking (celwandkleuring) en vorm van de bacteri?n.


Lees verder………….

Deze groep bacteri?n vallen op door een ernstiger ziektebeeld daar ze voor meerdere antibiotica laag- of zelfs ongevoelig zijn geworden. Gelukkig is meestal Vancomycine nog een prima alternatief maar ook hiertegen lijkt meer en meer resistentie te ontstaan. Nederland heeft een restrictief antibiotica beleid en de MRSA problematiek is daarom nog zeer gering in vergelijking tot de ons (bijna alle) omringende landen.
Vervelende rakkertjes dus die Staphylococci  De gram negatieve staafjes (Klebsiella, Serratia en Acinetobacter) behoren niet tot de MRSA, maar hebben een vergelijkbare resistentie en ziektebeeld. Een ander verschil tussen gram positieve en negatieve bacteri?n is dat de laatste twee membranen hebben en daardoor veel minder eiwitten produceren. Deze eiwitten gebruikt de bacterie om in de lichaams cellen van de mens door te dringen. De MSRA bacterie is dus slechts ??n van de multi resistente (ziekenhuis)bacteri?n.

 

De MRSA loop je meestal op na verblijf in een buitenlands ziekenhuis, na een week alleen liggend op bed en vrijwel direct na een invasieve ingreep (chirurgische ingreep bij een been breuk b.v. op beademing). Ze koloniseren je maar verlaten op den duur je lijf door overgroei van je lichaamseigen bacteri?n. Per definitie dus niet perse levenslange besmetting. Je kunt je laten behandelen om de bacteri?n sneller uit / van je lijf te krijgen.

 

***arjen***