1 januari 2021
Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

Hoe hoog mag het voltage zijn op je huis tuin en keuken netwerk Het is officiel 230 volts Ik vermoed dat bij mij thuis de spanning letterlijk op loopt Meet nu 244 Volts.

Het is aan de hoge kant, maar nog wel binnen de offici?le [EN 50160] normen.


Lees verder…………..

De netspanning kan ten gevolge van hoge belastingen aan het eind van een lange voedingskabel een flink stuk lager worden dan de nominale spanning van 230V. Om dat tegen te gaan wordt de spanning aan het begin van de voedingskabels in het transformatorhuisje soms hoger afgesteld. Energiebedrijven moeten zich houden aan bepaalde toleranties (+ of ? 10%). De wijze waarop dat gemeten wordt is heel belangrijk. Energiebedrijven meten al tientallen jaren de gemiddelde waarde van 10 minuten. Op dit moment bestaat de norm HD472-1, die bepaalt dat de netspanning in Europa 230V + of ? 10% moet zijn. Dit document is echter geschreven om eisen te stellen aan de overgangsperiode om de netspanning die in de 80-er jaren van de vorige eeuw behoorlijk uiteen liep te harmoniseren. Zo had Nederland 220V en Engeland 240V. Die overgangsperiode liep in 2003 ten einde, dus de HD zou kunnen worden teruggetrokken, aldus EURELECTRIC.

***arjen***