polystyreen of piepschuim

This file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license.

nl flag
en flag
fr flag
de flag
Polly Translate

polystyreen of piepschuim
Wat is dit voor een rommel,hoe lang gaat het mee in de of raken we het nooit kwijt door afbraak.


En dan te bedenken dat er 5 miljoen ton styreen wordt geproduceerd in europa, wereldwijd komt er nog een beetje bij. Ze er echt alles van, lego, patat bakjes, verpakking je wilt het niet weten wat allemaal. Over een paar jaar komen we we waarschijnlijk om in het spul…… of niet?   Lees meer…….

Om te beginnen, is het giftig? Nee totaal niet, in deze vorm althans. Het grond product wel, dat heeft dan ook een maximale MAC waarde. Dit betekend dat je niet meer deeltjes per zoveel uur van het spul mag inademen. Maar er staat “polystyreen”  poly staat voor veel verbindingen. En dat is wat er gebeurd is met de oorspronkelijke stof. Door een chemische reactie ontstaat er polystyreen, laat dit flink schuimen met lucht en we hebben tempex. Na dit proces is het totaal ongevaarlijk. Je zou het bijna kunnen , niet erg smakelijk (smaakt naar niks) maar stel dat je de behoefte hebt.

Laten we even terug gaan naar het basis product “styreen”, want daar begint het al met de vervuiling. Waar komt het in voor? Om te beginnen in aardolie, zo’n 7% maar het komt ook voor in aardbeien, amandelen, en in verschillende harsen. Ja dat hadden we niet gedacht toch? In die heerlijke zomer koninkjes! 

Het is een zeer vluchtige stof die zeer reactief is met de lucht. Het verbind zich met , stikstof en ozon. De halveringswaarde is 3 a 7 uur. Wil zeggen dat het met de helft is afgenomen in deze tijd. Als het in het terecht komt, zal het snel verdampen aan het oppervlak, wat in het water achter blijft reageert met water met een halvering tijd van max 17 uur. Voor het waterleven zijn grote concentraties nodig voor een giftig effect. Het komt alleen in het water terecht met ongelukken, of moetwillig. Als je dus wilt meten moet je dicht bij de bron meten, want na een paar uur heeft het zich verbonden met de lucht. 

Je ziet mits goed behandeld behoeven er geen te grote risico’s te zijn. Raken we dat spul nog kwijt? Ja, bodem organismen zijn in staat om dit goedje op te eten en verteren. Het wordt dan omgezet in kooldioxide en water, naar mate er meer zuurstof aanwezig is gaat dit sneller. Nou water kennen we allemaal, en kooldioxide wordt door planten en bomen gebruikt voor de productie van zuurstof. Je zult nu tot de conclusie komen dat het echt een ideaal product is, en dat is het ook!

Waar het allemaal voor gebruikt wordt is misschien overbodig te noemen, maar toch……  Om te beginnen natuurlijk isolatie materiaal, in platen gebruikt voor allerlei doeleinden. Vormgeving, reclame materiaal, verpakking, bestek, en speelgoed. Het wordt ook gebruikt met aanleg van wegen waar geen heipalen mogelijk zijn. De krachten worden dan verdeeld over een groot oppervlak, zodat de wegen intact blijven. 

Het is zelfs zo dat het milieu minder belast wordt mits weggegooid in de vuilnisbak van bestek en bekers dan deze af te wassen. 

Dan hebben we nog de piepschuimkever, ja het moet toch niet gekker worden hoor ik u al roepen. Maar inderdaad, hij bestaat! Kijk van origine was dit een vrij onbekende kever die zich bezig hield met het eten van schimmels en mest. Maar vreet zich graag een weg door het piepschuim, en legt daar zijn eitjes in. Of hij ook daadwerkelijk het piepschuim verteerd is mij niet bekend. Maar hij houd van warme vieze omgevingen. Kijk hier voor meer info en bestrijding.

Zo zie je maar dat niet alle kunststoffen als troep kunnen worden beschouwd. Met de juiste productie methoden en gebruik is het meeste spul positief te beoordelen. Er bestaan natuurlijk legio producten die niet zo best zijn voor het milieu. Maar door de technische en wetenschappelijke onderzoeken van vooral de laatste jaren worden veel dingen al weer teruggedraaid ten goede van de mens. Asbest zagen we eerst ook als wonder product, het is zelfs een delfstof die zo in de natuur voorkomt. Maar achteraf was dit toch niet zo goed voor ons. 

Je kunt met een gerustgesteld geweten voortaan het spul weggooien.

Martin

Algemeen
NaamStyreen (ethenylbenzeen)
MolecuulformuleC8H8
CAS-nummer100-42-5
Eigenschappen
Molecuulmassa104.15 g/mol
Dichtheid0.9060 g/ml (25 ?C)
Smeltpunt-31?C
Kookpunt145-146?C
Dampdruk
Veiligheid
R- en S-zinnenR: 10, 20, 36/38
S: 23
MAC-waarde25 ppm (107mg/m3)