31 december 2020

Steriliseren in magnetron?

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

Voedingswaren (en dan met name granen, rogge etc.) steriliseren. Kan dat het beste in een magnetron of snelkookpan? In een snelkookpan wordt een max temp bereikt van zo’n 120 graden en bij bepaalde modellen kan dat geloof ik oplopen tot zelfs 140 graden (autoclaven). Maar een magnetron werkt heel anders. Daar worden de beestjes van binnenuit gedood toch? Hoe zit dit nou?

Van binnenuit? nee het is toch anders. Er zijn veel baker praatjes rond de magnetrons in omloop, en de meeste zijn dus niet waar of half waar. Lees meer……….

Een magnetron is niets anders dan een radar golf buis in een kastje gestopt. Deze golven zijn zo’n 2,5 Giga hertz. Als je het te moeilijk vindt kun je dit gewoon vergeten allemaal. Maar de werking, daar gaat het om. Wat deze magnetische golven doen is simpel. Ze zorgen ervoor dat de moleculen in stoffen zoals , vet, suikers heel snel heen en worden geschud. Ze schuren als het ware langs elkaar heen. Bedenk als je hard in je handen wrijft er ook warmte ontstaat. Het meeste rendement heeft suiker, daarna vet / eiwit, en dan water. Bedenk dat droge stoffen dus veel minder worden verhit dan de “natte”. Hier schuilt het eerste baker praatje al. Stel ik warm een saucijzen broodje op, dan zal het vlees eiwit / vet sneller opwarmen dan het deeg rond het vlees. Het lijkt dan of het van binnen uit opwarmt. Maar in werkelijkheid warmt de buitenkant minder snel op. Zoals ook zo’n lekkere bol met jam, binnen in zit veel suiker en is snel heet. Er zijn nog al wat bijzonderheden met een magnetron.Als je bijvoorbeeld een heel schoon glas met water vult, en in de magnetron aan de kook wil brengen, kan er ook iets misgaan. De mogelijkheid bestaat dat het water oververhit raakt, zonder dat het gaat koken. Een plotselinge beweging, of als je het theezakje er in laat zakken kan de inhoud in ??n keer gaan koken. Het kan werkelijk in je gezicht en of over je handen lopen met alle gevolgen van dien. Het best kan je dan een plastik lepeltje er in zetten, die zorgt dan voor een kook begin. En heb je geen last.Plaats ook geen schaaltjes, of kopjes die zo’n mooi gouden of zilveren randje hebben. Dit is in principe ??n winding van een spoel die kortgesloten is. Er wordt dan opgewekt in deze “spoel” waardoor een vonkenregen kan ontstaan. Je schaaltje gaat er aan, en de meeste magnetrons vinden dit ook niet fijn. ( ze gaan er stuk van) Eieren zijn ook heel berucht. Plaats zowiezo nooit een heel ei in de magnetron. Hij zal zeker eindigen tegen al de wanden van je magnetron. Er bestaan speciale houders hiervoor, waar het ei gepeld in gaat, dan nog moet je de dooier doorprikken. Je kan ook noten roosteren in de magnetron, maar dan moet je er wel bij blijven. Regelmatig het schaaltje er uit halen en de noten omscheppen. Doe je dit niet, dan zul je onherroepelijk rook zien verschijnen uit het schaaltje.Ok?, terug naar de sterilisatie. Om alles goed te kunnen bereiken is het dus nodig dat alle delen worden bereikt met tenminste 100 graden Celsius. Als het kan hoger. Met de magnetron zijn er altijd “koude” gedeelten in de oven. De golven worden niet zo mooi verspreid als de fabrikanten doen geloven. Als het eenmaal begint te verwarmen kan de magnetron wel hoger komen in temperatuur. 200 graden is geen onzin. Denk aan suiker. Je zult dus lang genoeg moeten verwarmen, laat ik zeggen een beetje overkill. Het is zeker niet zo, van een paar seconden in de magnetron, en klaar. En het ligt er dus aan wat voor stof wordt verwarmt. Als laatste, de magnetron begint vanaf de buitenkant met verwarmen. De golven kunnen maar een paar centimeter doordringen in de stof. De rest van de stof wordt dan verwarmt door warmte overdracht. Het is simpel te controleren. Neem een flinke bal gehakt, zet de magnetron op z’n hoogste stand, voor 1 minuut. Haal hem er uit en snij hem doormidden. Zie, de binnenzijde is nog rauw.Martin