1 januari 2021

dimmen van TL-verlichting om energie te sparen

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

dimmen van TL-verlichting om te sparen

Als militair kom ik in grote opslagplaatsen waar enorm veel licht is. Het licht komt van een resem TL-lampen.
In het dak van deze opslagplaatsen zijn verschillende lichtstraten dewelke het daglicht toelaten, natuurlijke verlichting.
Dit wil zeggen dat als je het licht aansteekt tijdens de dag en er komt veel zonlicht binnen, het kunstlicht overbodig wordt. Maar ja, als je het niet opmerkt, vergeet je de verlichting af te zetten!
Met als gevolg dat de verlichting aanstaat zonder je er iets van merkt. En slechter nog, je gaat naar huis met de verlichting aan, deze brand dus heel de nacht.
Wat een nutteloze energie verbruik.
Kan men via een licht gevoelige schakelaar dit type verlichting (TL) be?nvloeden zodat bij grote lichtinval de lichtsterkte van de lampen daalt, en verbruiken zij dan minder energie?

Er bestaan inderdaad speciale dimmers voor TL buizen, maar niet alle typen reageren daar even goed op. Maar als het licht bijvoorbeeld overdag is gedimd, merk je juist niet meer dat het licht brand. En zal het vergeten worden, waardoor het nachts juist vol gaat branden. Misschien beter de volgende oplossing, lees meer……

Waarom niet nog beter een bewegings schakelaar, die ook nog kijkt of het licht genoeg is? Ik weet natuurlijk niet hoe groot de ruimte is, maar dan zou je een paar van dit soort schakelaars kunnen toepassen. Je moet wel kijken of het vermogen genoeg is voor ??n of meerdere van dit soort schakelaars. Maar echt moeilijk op te lossen is dit niet. Ik neem aan dat er wel wat techniekers rondlopen die je kunnen bijstaan. Hier onder staan de gegevens van ??n type. Als je bij Conrad.nl kijkt en je zoekt op bewegings schakelaar dan kom je al veel tegen. Wel in de idee?n bus stoppen h?, levert je vast nog wel iets op.


Martin


PIR MELDER MET HOEKBEVESTIGING


Bestnr.: 750199 – 89


Reikwijdte12 m
Detectiehoek270?
Schakeltijd? 5 s – 9 min.
Schemerschakelaar> 5 lx instelbaar
Voor gloeilampen tot1000 W
Voor TL-buizen tot500 W
Werktemperatuur (?C)-15 tot +50
Afm. (lxbxh) (mm)140 x 90 x 80
Kleurwit