ijs/water

Polly Translate

 

drijft bovenop .Een liter water weegt een kilo. Hoeveel zal een liter ijs wegen?

Minder of meer dan een kilo?   Dat is net als het vergelijken van een kilo veren, met een kilo lood, wat is zwaarder? Het antwoord ligt in de dichtheid!  Lees meer…

Zoals je hem stelde beantwoord je je eigen vraag, een Liter is namelijk een maateenheid van 0,001 m^3, een zogenaamde vollume eenheid.

Het is nu eenmaal een feit dat normaal ijs drijft op water, dus het is een feit dat de dichtheid van ijs klijner is dan water. ==>> Een zelfde vollume van water vergeleken met die van ijs, weegt ijs minder.

IJs weegt ongeveer 0,95 Kg/liter. Een ijsberg steekt ook altijd 1/11 boven water uit hierdoor.

Het enige grappige effect wat je kan krijgen door ijs te laten zinken is door zwaarder water te laten bevriezen, en dan dat ijs in ‘lichter’ water te leggen. water bijvoorbeeld maakt per liter, zwaarder ijs dan zoet water, omdat al dat zout en andere zee stoffen er ook in zitten.

Maar hoe komt het nu dat bevroren water dus ‘lichter wordt’ ?, het wordt niet lichter, het zet uit.

Dit is omdat water in bevroren toestand uitzet. En dus krijg je meer ijs, dan dat je water hebt ingevroren. Daarom mag je ook nooit flessen afgesloten in de vriezer leggen!!

Probeer het maar eens met een dicht bierflesje, met goed 1 of 2 stevige platic zakken eromheen afgesloten in de vriezer. Let op, dit kan best herrie geven. Doe dit eventueel in overleg met je ouders. bestaat grotendeels uit water, en dat zal ook uitzetten. Het zal niet meer passen in het bierflesje, en grote kans dat het flesje het begeeft!!

Pas op, laat alles ontdooien voordat je de zakken eraf haalt!!

 

Meer over dichtheid hier, en ook hier

Over drijven, en warm of koud water lees je hier meer.