3 januari 2021
Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

Ik moet samen met een vriend voor Fysica een preekopdracht doen over de fresnellens, helaas kan ik er niet erg veel informatie over vinden. Zouden jullie mij hierbij kunnen helpen? Antw.:  In 1821 vond de Franse natuurkundige A.L. Fresnel deze volledig vlakke lens uit. Het oppervlak is voorzien van concentrische prismatische groeven die voor het lenseffect zorgen. Het effect van een fresnellens is voor iedereen telkens verbluffend. (Lees meer……)

Een fresnellens is een speciale lens die gebruikt wordt bij vuurtorens, in navigatie-verlichting en in spots voor de belichting van film-, televisie- en theatervoorstellingen.


Eenvoudig gezegd bestaat een fresnellens uit ringen van op elkaar gezette prisma’s met als middelste ring een gewone lens.


Op de onderste afbeelding zie je 2 lenzen. B is een normale lens enafbeelding A is de doorsnede van een fresnellens. Door de trapsgewijze opzet wordt een softe zacht omrande bundel verkregen.


Hierdoor wordt het licht van de lamp in plaats van verticaal en rondom verspreid zoals een gewone lamp doet in een horizontaal gebundelde straal gevormd, dus de totale licht sterkte van de lamp wordt gebruikt.