31 december 2020

perilex aansluiting werkt niet

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

perilex aansluiting werkt niet

ik heb de verschillende berichten gelezen op de site van jullie over een perilex aansluiting,
even het volgende ik heb een oven in combinatie met een keramische plaat,deze is kapot en heb inmiddels een vervanger,ik moest de stekker er af halen om de nieuwe te kunnen monteren, ik dacht slim te zijn om de draad positie,s op te schrijven en deze bij de nieuwe oven zo te monteren.de oven en plaat zijn met een stekker verbonden en horen bij elkaar(atag)
nu werkt de keramische plaat wel maar de oven doet helemaal niks!
de zekeringen heb ik gecontroleerd,en deze zijn goed
op de wandcontact doos heeft de installateur de letters L1,L2 N1,N2 opgeschreven,en achter de wandplaat zitten de kleuren blauw op N1 en N2, en de kleuren bruin op L1 en L2.
de perilex stekker zat zo aangesloten dat de zwarte draden op de posities van de L1 en L2 zaten en de blauwe en bruine draad zaten op de positie van N1 en N2 ,zo heeft de oven gewoon jaren gewerkt(was een etna) 

Lees meer…………….

(vervolg)

nu met de nieuwe oven wil hij het niet doen met deze draad bezetting, hebben jullie enig idee? de zwarte draden heb ik al een keertje omgewisseld,kan ik dit ook met blauw en bruin doen?
zwarte draden wisselen had geen effect op de oven ,en de plaat deed het ook in beide gevallen.
graag jullie visie hier over!

met vriendelijke groet,
Martin Pol

Heel verhaal, ik heb er een tekening van trachten te zodat we meer overzicht krijgen. Wat ik denk, is dat de vorige oven met elementen werkte die in ieder geval genoeg hadden aan 230 Volt. Waarschijnlijk dus drie of twee fase in combinatie met de nul, dit is gebruikelijk. Je kunt dan altijd 230 volt verkrijgen om een lampje en dergelijke op de juiste spanning te krijgen.

Ok?, nu de nieuwe oven. Zo te horen verschilt deze niet te veel met de oude. En blijkbaar werken de keramische platen goed. In het ergste geval is de oven 380 volt, en heeft drie fase nodig om te kunnen werken. Dan zitten er maar, twee mogelijkheden op. Krachtstroom laten door trekken naar de keuken, had je dat nog niet in de meterkast? Je voelt hem al>>> laten aanleggen. Of de oven mooi oppoetsen, en terug naar de winkel. 

In het tweede geval zijn de elementen wel geschikt voor 230 volt. En is het mogelijk om de draden zo aan te sluiten dat het vermogen goed verdeelt wordt. Vaak zit er achter op de aansluiting van de oven een schema met mogelijkheden. Kom je er niet uit, haal dan een deskundige erbij. Je moet nu kijken wat het vermogen is, als je 2500 watt per groep aanhoud zit je veilig. kom je totaal op 7500 watt uit heb je een probleem. En zul je een groep moeten bijtrekken naar de keuken. Er nog steeds van uitgaan dat deze oven te voeden is met 230 volt. Vergeet ook zeker de niet aan te sluiten! 

Zie ook wat je al had gedaan, de twee zwarte draden wisselen maakt in de situatie niet uit, ook de blauwe en de bruine niet. Fase blijft fase en nul blijft nul. Het wordt gekker als je zwart met bijvoorbeeld blauw gaat wisselen, dan moet je wel zeker weten wat je doet.


Zie hierboven het schema in het groot, en bij twijfel………… laat een vakman dit nazien.

Martin.