Houtgestookte verwarming

Polly Translate

Door de alsmaar stijgende prijzen van aardgas en andere brandstoffen, zien wij ons genoodzaakt onze toevlucht naar alternatieve mogelijkheden te nemen. We kennen allemaal bijvoorbeeld zonne-energie, windmolens en zelfs biodiesel. Een iets minder bekend verhaal is dat van de houtgestookte cv-installatie. Deze biedt een milieuvriendelijk en goedkoop alternatief.

 

Lees meer over de werking……..

 

Vaak denkt men bij een houtgestookte cv-installatie aan een gewone houtkachel of een groot en onhandig apparaat die men een paar maal per dag bij moet vullen. Dit was vroeger inderdaad het geval. De ontwikkelingen hebben zeker niet stil gestaan en men mag nu gerust stellen dat een installatie van ETA niet onderdoet aan een moderne gasgestookte ketel.

 

 

 Momenteel worden er 3 soorten ketels gebruikt: 

–         1: De gewone houtvergasser. (houtblokken, zaagafval, sloophout en grote snippers)

–         2: De pellet-installatie. (pellets zijn uit houtstof, spanen en zaagsel geperste brokjes)

–         3: Een combinatie van 1 en 2

–         4: De houtsnipperinstallatie. (voor houtsnippers van kap/snoei/zaaghout en afvalhout)

 

Ook kunnen bij alle typen ketels andere droge landbouwstoffen worden gebruikt. Hierbij valt te denken onder andere maïskolven en graan. De pellet-installatie en de snipperinstallatie hebben een automatische invoer, de ketel wordt met de brandstof door middel van een vijzelsysteem of een luchtsysteem gevoed.

 Elke installatie, uitgezonderd de BK-serie, is uitgerust met een lamdasonde. Dit betekent een rendement tussen de 90 en 94 %. De houtgestookte cv-installaties kunnen eventueel probleemloos op de bestaande gasgestookte cv-installaties worden aangesloten.

 

 

Afhankelijk van de benodigde hoeveelheid warmte levert een houtgestookte cv-installatie een besparing op van 60 tot 90% t.o.v. de gaskosten. Vooral als men grote hoeveelheden warmte en warm gebruikt.

Milieuvriendelijk:

We komen er niet onderuit, de opwarming van de is een feit. Door gebruik van fossiele brandstoffen neemt het koolstofdioxide gehalte in de dampkring alleen maar toe. In fossiele brandstoffen zit het opgeslagen van planten en dieren die miljoenen jaren geleden leefden. Deze koolstof komt nu massaal vrij door de verbranding van olie- en gasproducten.

 

 Als u hout verbrandt, komt er ook co2 vrij. Maar bij de verbranding van een boom komt er nagenoeg evenveel co2 vrij als deze zelfde boom ook door fotosynthese heeft opgenomen uit de atmosfeer. Dit betekent dat de verbranding van hout nagenoeg geen extra co2 afgeeft aan de atmosfeer.

Biomassa is een onuitputtelijke energiebron.

De werking

 Alle houtgestookte installaties van ETA werken op het principe van houtvergassing. Dit betekent dat nadat het hout verbrandt, de gassen in een aparte ruimte nog een keer worden naverbrand. Hierbij bereikt het een temperatuur tussen de 950 en 1200 graden Celsius.  Hierdoor blijft er nagenoeg geen roet en as over. Kortom een schone verbranding.

 

 

Hierboven een voorbeeld:

 

1  : Ketel

2  : Ventilator

3  : Primaire luchttoevoer

4  : Secondaire luchttoevoer

5  : Automatische ontsteking

6  : Invoervijzel

7  : Automatisch brandluik

8  : Brandluikbediening

9  : Motor voor invoervijzel

10: Motor voor aanvoervijzel

11: Aanvoervijzel

12: Bunkerroermechanisme

13: Roermechanisme-aandrijving

14: Elektronische regeling

15: Veiligheidsdeksel

 De houtsnippers worden automatisch ingevoerd en in de ketel ontstoken wanneer er warmte wordt gevraagd. Alles wordt geregeld door de elektronische regeling. Elke ketel heeft een Lamdasonde waardoor er altijd een optimale verbranding is.

 

Het rendement loopt hierbij op tot 94%, en de ETA installatie kan gewoon op uw bestaande installatie worden aangesloten. Ook is het mogelijk om de installatie te koppelen aan uw zonneboiler. Kortom, de mogelijkheden zijn eindeloos.

 

 

Iets voor u ? 

Er zijn verschillende redenen waarom men besluit over te stappen op een houtgestookte cv-installatie van ETA.

 –         De energiekosten zijn gestegen en worden elk jaar hoger.

–         Principiële overwegingen voor een beter milieu.

–         U bent niet aangesloten op het aardgasnet.

–         Onafhankelijk willen zijn van de energiemarkt.

–         Hoge bedrijfsmatige warmtevraag of warm behoefte.

 

 

De laatste jaren zijn de energieprijzen behoorlijk gestegen en die trend zal zeker doorgaan. Gemiddeld kost een kubieke meter aardgas nu zo’n € 0,52 per m³. Elk jaar ziet u hoeveel m³ gas u heeft verbruikt. Vooral wanneer u buitenaf woont in bijvoorbeeld een woonboerderij, loopt het gasverbruik al snel richting de 4000 m³ per jaar.

 Als u een bovengemiddeld gasverbruik heeft of een bedrijf die een grote warmtebehoefte nodig heeft, kan een houtgestookte cv-installatie een interessant alternatief zijn.

 Bezoek onze website eens: www.d-tec-t.nl