25 januari 2021

Schakeling 1 motor, 2 schakelaars

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

Ik moet met een klasgenoot voor school een robot bouwen die een zeker parcour moet afleggen. Ons ontwerp heeft een schakeling nodig die de motor in gang moet zetten waarbij 2 schakelaars moeten geintegreerd worden die die motor aan/uit moeten kunnen zetten.  We hebben al al de spulletjes:
– 1 x 9V batterij , – 1 x Schakelaar (Met 2 aansluitingen), – 1 x Schakelaar (Met 6 aansluitingen), – 1 Lego Motortje

Ik heb al enkele schakelingen geprobeerd maar ze werken dus niet echt. Ik heb hier ook al eens wat rondgezocht en heb zo de "hotelschakeling" gevonden. Maar die kan ik met deze spulletjes niet zeker? Weet er iemand hoe ik deze dingen in een schakeling moet zetten?


Ik neem aan dat het een opdracht is van school, en jullie gaan dat maken…… Nu moet ik zeggen dat de materialen een beetje karig zijn (niet veel) Mogen jullie niet wat toevoegen aan het geheel? Lees meer……….

Met de materialen die jullie hebben zal het toch moeilijk zijn iets fatsoenlijks te maken. Maar goed als dit echt de enige materialen zijn, dan moet je goed nadenken wat te maken. De schakelaar met twee aansluitingen kan je gebruiken om het geheel uit en aan te zetten. En met de 6 contact’s zou je de motor polariteit kunnen omzetten, bedoel de plus en min omwisselen. Die zou je zo kunnen maken, dat als het karretje of zoiets ergens tegenaan botst, achteruit rijd. Maar met iets meer contacten zou je wat verder kunnen komen. Je kan er een paar bij maken van wat blik en een stukje hout of kunststof. Door deze contacten aan de zijkant te bevestigen kan je een soort censor maken. Die dan bijvoorbeeld een spoel aanstuurt die iets van een stuurinrichting in beweging zet. Of staat ergens dat dit niet mag?

Want dan houd alles op natuurlijk. Zal ik eens wat tekening laten zien, misschien komen jullie dan op wat ideeën.

Zoals je ziet zijn de materialen simpel te verkrijgen, je kunt het maken van een blikje , stukje hout, schroeven boutje ed. Voor de besturing kun je een huls van een pen gebruiken, met daarin een spijker. Voor de spoel kan je een oude telefoon oplader slopen en hier het koperdraad van gebruiken. Je moet verschillende lagen wikkelen voor een goed resultaat. Ik hoop dat dit een duwtje in de goede richting is.