1 januari 2021

welke aardlek springt eerst

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

ik werk al lang in de elektra,vind het een mooi en interessant beroep. Onlangs moesten wij naar een spoedklus omdat de aardlek eruit sprong. Aangekomen bij het bedrijf ,bleek dat deze uit 3 loodsen bestond.

Lees verder ….

1e loods staat de elektra meter 3 fase meter er zitten 3x 35a in de onderkast(wij mogen het loodje verbreken) alle zekeringen waren oke.

de andere 3×25 zekeringen in de boven kasten dus 3x25a 3x waren oke behalve van loods 2 de aardlek.

wij naar loods 2 en de nodige metingen gedaan ,op 1 groep werdt aardlek gemeten en na loskoppelen dozen en verdeel dozen vonden we de oorzaak.

waar het nou omgaat is het volgende.
ook deze loods heeft een 3fase meter en aardlek idem als de hoofdloods zal ik maar zeggen idemloods 3 .

mijn vraag is nu waarom springt aardlek in hoofdloods en niet in 2e loods (deze blijft gewoon instaan) met nul- en fase -aarde metingen kwamen we er niet uit.
de aardlek schakelaars zijn 40mA

ik weet van de werking van de ringkerntrafo en de wet van kirschoft (1e en 2e wet meen ik)
maar wij konden geen eenduidige oorzaak vinden waarom de aardlek niet in de uitstand komt na aardlek .

wie kan er meer over vertellen.

 


 

Wat ik begrijp uit het verhaal is dat de ondergroepen in loods 1, naar de andere loodsen, ook via de aardlekschakelaar lopen. Normaal gesproken zit een aardlekschakelaar alleen in de afgaande groepen waar de verbruikers op zitten. De verbinding tussen de loodsen beveiligen met een aarlek is niet erg zinvol, temeer omdat deze loodsen afzondelijk ook al zijn voorzien van een aarlekschakelaar. Het nadeel van één aarlekschakelaar voor alle groepen is, dat dan ook alle uitvalt. Dit is dan ook de reden dat tegenwoordig meerdere aarlekschakelaars geplaatst moeten worden en er maximaal 3 afgaande groepen op één aarlekschakelaar mogen zitten. Op die manier ontstaat er dus enige selectiviteit.

Zoals het nu geschakeld is (als ik het goed begrijp) loopt loods 2 ook via de aarlekschakelaar van de hoofdloods. Deze 2 aarlekschakelaars staan dus in feite gewoon in serie. De aardlekstroom gaat dus ook door beide aardlekschakelaars. Daar komt dan bij dat de aardlekstromen van de hoofdloods zelf en loods 3 ook door de aardlekschakelaar van de hoofdloods gaan. Nu is het dan ook logisch dat deze als eerste uit zal vallen, omdat er altijd wel kleine lekstromen optreden in de andere loodsen. Dus de aarlekschakelaar in de hoofdloods meet alle lekstromen en de overige 2 loodsen alleen hun eigen. Zelfs als er helemaal geen lekstomen op zouden treden is het een kwestie van kruis of munt welke eerst gaat, en dat is niet de bedoeling.

De oplossing is dus om de aardlekschakelaar van de hoofdloods alleen op de afgaande verbruikers te zetten, en niet in de voeding naar de andere 2 loodsen. Zo onstaat er dan selectiviteit. Ik hoop dat het zo wat duidelijk is, en anders kun je altijd een mailtje sturen naar: arjen@natuurwetenschappen.nl

***arjen***