31 december 2020

Berekenen te schakelen vermogen

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

Berekenen te schakelen vermogen

Is er een formule om het maximaal te schakelen vermogen van een contact
in bijvoorbeeld paneelschakelaars of relais te berekenen?
Voorbeeld ik heb een paneelschakelaar welke max 5 Ampere bij 230V wisselspanning mag schakelen.
Nu wil ik deze schakelaar in een 12 Volts gelijkstroomcircuit gebruiken.
Wat is nu de maximaal toelaatbare ?
met vriendelijke groet,
Jan Gerrit

Het is niet zo simpel als het lijkt, maar er zijn wel regels en trucks. Lees meer……………….

Het heeft alles te met de spanning, en ook de afname. 

Is het vermogen dat wordt geschakeld zuiver Ohms, of is het dynamisch? Kijk een lamp schakelen geeft niet zo veel problemen, deze is vrijwel Ohms en heeft geen bijzondere contacten nodig. Maar het is juist het schakelen van een spoel, ofwel elektromotor die voor problemen kan zorgen. Vaak is het dan nog niet eens het inschakelen wat problemen geeft maar het uitschakelen. Als je in jou geval een Ohmse weerstand wilt schakelen met dit contact van 12 Volt, lijkt me geen probleem. Je kan er van uitgaan dat dit contact voldoende is om 2,5 Ampère 12 Volt te schakelen. Maar ik zou er zeker niet meer mee schakelen. Het staat ook vaak op de schakelaar voor welke spanning hij geschikt is. Gelijkstroom contacten zijn over het algemeen zwaarder uitgevoerd dan wisselstroom. Dit komt doordat de vonk die ontstaat bij het uitschakelen makkelijker blijft bestaan.

Bij wisselstroom heb je altijd een nul doorgang, waar de vonk dan dooft. Bij gelijkstroom blijft de stroom constant en heeft meer de nijging om de vlamboog in stand te houden. Bij het schakelen van een spoel, bijvoorbeeld een solenoïde plaatst men vaak een zogenaamde blus diode over de spoel. Deze wordt  dan in tegengestelde richting aangesloten. Zogenaamde sper richting. De tegengestelde stroom die dan bij het verbreken ontstaat wordt via de diode kortgesloten. De contacten worden zo gespaard, en gaan langer mee. 

Vergeet niet het geheel goed te zekeren. Een accu van 12 Volt 60 Ampère, kan bij een kortsluiting gemakkelijk 500 Ampère kortsluitstroom hebben. En daar kan  je schakelaar zeker niet tegen.

Ik heb geen specifieke berekeningen voor je voor schakelaars, het best aan de opgegeven vermogens houden. Voor de kabels zou ik tot 10 Ampère 2,5 kwadraat gebruiken, en tot 20 Ampère 4 kwadraat, maar liever 6 kwadraat. Zeker als je lange stukken gebruikt zoals in een boot. Door de lage spanning kun je snel verliezen oplopen in de vorm van warmte. Verder zou ik de draden gevlochten kiezen en niet massief.