modelbouw voertuig op zonne energy

Polly Translate

Voor school moet ik een voertuig met 4 wielen dat minstens 10 meter kan rijden, minstens 10 cm lang zonder batterijen of andere milieu belastende energy en zonder veren.
Ik denk zelf aan een zonnepaneel maar heb geen idee hoe en waar ik de spullen kan kopen.Wie geeft mij een idee?  


 Zonne is een optie, al zou ik daar zelf niet voor kiezen. Het Nuon solarteam is met deze dwars door Australie (3000 km) gegaan en heeft de wedstrijd dan ook nog glansrijk gewonnen.

Ook zijn er tegenwoordig zeil races mbv zonne energie : Frisian Nuon Solar Challenge -zonnebootrace 

Lees verder……

Zo’n karretje kost een paar centen. Toch berijkten ze een sneheid van bijna 100 km/uur. zijn te koop bij o.a. Conrad of bij een hobby elektronica winkel, maar je kunt ze ook uit tuinlampen of zo halen, die tegenwoordig bij veel bouwmarkten te koop zijn. Hier zit vaak wel een kleine accu in die overdag oplaad, zodat het lampje ‘s avond brand. Deze paneeltjes hebben trouwens een kleine capaciteit, zodat het de vraag is of ze wel genoeg vermogen kunnen leveren. Het vermogen van het zonnepaneel moet ongeveer even groot zijn als van het electromotortje

Een andere optie is een auto met een zeil, dus op windenergie !!!! Dit zogenaamde "blokarten" is ook een populaire manier om vooruit te komen. Ook hier haal je snelheden van 80 km/uur. Het is wel met 3 wielen, maar 4 zou ook kunnen natuurlijk. In principe is dit nog milieu vriendelijker  en aardig goedkoper dan zonnecellen.

Je ziet er zijn meer wegen die naar Rome leiden, en deze blokarters leggen grote afstanden af op (snel)wegen in midden amerika. Normaal gesproken kom je ze trouwens op het strand tegen, en dat is wel zo veilig natuurlijk.

***arjen***