2 januari 2021

Octrooicentrum Nederland April 2006

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

Onze vrienden van het Octrooicentrum Nederland hebben de maand April een mooie en complete nieuwsbrief samen gesteld, vol met links en leuke zaken omtrend uitvinden en octrooien. Heb jij ook de kip met het gouden ei uitgevonden ? Of een toevoeging welke de mensheid veel elende gaat besparen ? Bij het Octrooicentrum Nederland kan je alles leren over het hoe en wat omtrend… je raad het al.. : octrooien.   Lees meer…

 

Nieuwsbrief april 2006

Octrooicentrum Nederland houdt u op de hoogte van de ontwikkelingen op het gebied van intellectueel eigendom. Interessant voor ondernemers, ambtenaren en onderzoekers.
Deze maand gaan we uitgebreid in op een actueel thema: duurzame . De octrooiliteratuur biedt goed beeld van de recente innovaties en wij hebben voor u de ontwikkelingen op een rij gezet.
In onze algemene deel ook deze maand een uitvinder en octrooi van de maand. Wat zou u doen als u met uw uitvinding inbreuk maakt op rechten van derden (T-pad)? Ook tijdens onze workshops komt dit onderwerp aan bod. Raadpleeg hiervoor onze Agenda. De afgelopen maand werden opvallend nieuwe subsidieregelingen gelanceerd, zie ook onze Nieuwsselectie.

Thema: Duurzame energie:

 •  Duurzame Energie

  Wetenschappelijk en innoveren hoeven niet altijd om iets geheel nieuws te gaan; ook het aanbrengen van verbeteringen kan leiden tot een octrooi.

 •  Octrooinieuws  toen en nu

  Gebruikmaken van wind is eeuwenoud. In het boek Octrooien voor uitvindingen in de Nederlanden uit de 16e – 18e eeuw’ (G. Doorman, uitg. M. Nijhoff, 1940) staat een aardige anekdote. Toen het klooster Windesheim in Overijssel een windmolen wilde oprichten, verzette zich daartegen een landeigenaar, die beweerde dat ook de wind zijn eigendom was. Het klooster kreeg hulp van de bisschop van Utrecht, die verklaarde dat alle wind in het bisdom “den bisschop toebehoordeâ€?, hij gaf daarop in 1341 de permissie.

 •  Octrooinieuws Greenpower

  In 2001 voerde Octrooicentrum Nederland ons bureau (toen nog onder de naam Bureau voor de Industriële Eigendom) onderzoek uit naar wereldwijde octrooipublicaties op diverse energiegebieden in de periode 1994 – 1999, in opdracht van het Cluster Energieonderzoek van het ministerie van Economische Zaken. Het rapport Greenpower hanteert de definitie van duurzame energie: energie uit , wind, en aardwarmte.

 •  Groene™ uitvinders: Envosmart haalt diesel uit afvalplastic

  De Nederlandse onderneming EnvoSmart heeft plannen voor de bouw van vijftien dieselfabrieken in veertien lidstaten van de Europese Unie. Het bedrijf wil diesel produceren uit afvalplastic.

 •  De Octrooiselectie: Greenpower en biomassa

  De mens heeft nog tien tot wintig jaar om een klimaatverandering af te wenden. Doen we dit niet dan betekent dat het einde van de mensheidâ€?, zegt de Australische zoöoloog Tim Flannery in zijn boek De weermakers™.

 •  Energieke Links

  Op het gebied van duurzame energie zijn diverse bronnen te vinden op . Hier een selectie

 •  De Duurzame Barometer

  Deze maand in de barometer een overzicht van de octrooiaanvragen op het gebied van Windenergie.

Uitvinder van de maand:

 •  T-pad uitvinders

  Douwe Egberts heeft er octrooi op aangevraagd, maar André Hugers van Liauw Trading BV zegt al eerder met de T-pad bezig te zijn geweest!

Uitvinding van de maand:

 •  Ei-verpakkingen

  Voor de Paasmaand zijn legio octrooien ingediend. Op het gebied van recepturen, bloemkweektechnieken, en natuurlijk eieren. Wij hebben voor u een overzicht gemaakt van de aanvragers en octrooipublicaties op het gebied van ei-verpakkingen en ei-verpakkingsmachines.

Nieuws:

 •  Nieuwsoverzicht

  Speciaal voor u selecteerden wij het nieuws uit binnen- en buitenland.

 • 30-03: Brinkhorst verdubbelt aantal innovatievouchers

  Minister Brinkhorst van Economische Zaken (EZ) gaat het aantal innovatievouchers voor 2006 verdubbelen naar 6.000. Dit heeft hij aan de Tweede Kamer gemeld. Oorspronkelijk zouden er dit jaar 3.000 vouchers op de markt komen.

 • 28-03: EZ-Innovatieprogramma’s op komst!

  Hoe kan het midden- en kleinbedrijf profiteren van de Innovatieprogramma’s van EZ? Daarover discussieerden ondernemers en EZ-ers.

 • 28-03: 100 Miljoen voor Smart Mix Subsidieregeling

  Excellent onderzoek en ontwikkeling, meer maatschappelijke relevantie van wetenschappelijke onderzoek en meer innovatieve producten, processen en diensten; dat is het doel van Smart Mix, een nieuw subsidieprogramma met een jaarlijks budget van € 100 miljoen.

 • 24-03: Doe mee met Het Beste Idee van Nederland

  En win  100.000,- of 1 van de zes prijzen van € 1.000,- in 2006!

 • 13-03: â‚¬ 50 miljoen voor vijf centers of excellence

  De drie Technische Universiteiten krijgen eenmalig € 50 miljoen voor de oprichting van vijf toponderzoeksinstituten.

 • 08-03: Subsidie voor toepassing mileuvriendelijke processen

  Het programma Milieu & Technologie van SenterNovem besteedt dit jaar € 5 miljoen aan de ondersteuning van het MKB dat haar milieuvriendelijke processen, producten of diensten praktisch toepasbaar wil en/of gerichter op de markt wil brengen.

 • 07-03: Aan de slag met kansenzones

  Na Delft hebben nu ook Eindhoven en Enschede een zogenaamde kansenzone.

Agenda:

 •  Agendaoverzicht

  Octrooicentrum Nederland houdt u op de hoogte van de ontwikkelingen op het gebied van intellectuele eigendomsrechten, innovaties en uitvindingen. Hier vindt u de activiteiten in onze agenda voor de huidige maand.

 • 08-04: Beurs ‘Internationale Handelsdag 2006’, Amsterdam

  Wilt u zaken gaan doen met het buitenland? Of uw internationale activiteiten uitbreiden? Kom dan op zaterdag 8 april naar de Internationale Handelsdag 2006.

 • 12-04: Workshop ‘Zoeken in digitale octrooibronnen’, Rijswijk

  Er zijn miljoenen octrooipublicaties. Een groot deel van die documenten is ook via databanken op internet te raadplegen. Deze workshop is bedoelt om u op weg te helpen bij uw digitale speurtocht naar (informatie over) octrooien.

 • 21-04: Workshop ‘Valkuilen bij Innovatie’, Rijswijk

  Handleiding van idee tot markt.

 • 24-04: Workshop Hogeschool van Arnhem en Nijmegen

  Octrooicentrum verzorgt op verzoek workshops en gastcolleges voor (studenten van) Hogescholen.

 • 26-04: KansRijk, Nieuwegein

  SenterNovem organiseert voor de tweede maal KansRijk, hét evenement voor duurzaamheid en innovatie.

 • 26-04: Eerste Noord-Nederlandse Innovatieveiling, Eelde (D)

  De Innovatieveiling is vergelijkbaar met de kunstveiling van Christie’s. Ditmaal biedt u echter niet op schilderijen, maar op geoctrooieerde uitvindingen en geregistreerde merken die uw bedrijf vooruit kunnen helpen!

 • 26-04: World Intellectual Property Day

  World Intellectual Property Day provides an ideal opportunity to improve public understanding of – and respect for – creativity, innovation, and the intellectual property system by demonstrating their importance in daily life.

Interessante links:

 •  Overzicht van interessante links

  Octrooicentrum Nederland verzamelt interessante links op het gebied van intellectuele eigendom.

 •  Schouten Zekerheid Patent Verzekering

  U kunt zich verzekeren voor de kosten van een procedure tegen een inbreukmaker.

 •  Innovatietoolkit

  Deze site is opgebouwd uit wegwijzers met praktische informatie voor de startende maar ook de ervaren ondernemer over de onderwerpen Markt, Financiering, Kennisbescherming, Wet- en regelgeving, Innovatief ondernemen en samenwerking.

 •  Ideencentrum

  Het Ideeëncentrum is een vereniging van bedrijven en instellingen met betrekking tot ideeënmanagement en bestaat sinds 1954.

 •  i-DEPOT

  Sinds 1 januari 1999 bestaat de "i-DEPOT envelop".