zonne energie

Polly Translate

Hoe groot moet het spiegeloppervlakzijn
om een tank met 60 ltr aan het koken
te krijgen, hier in nederland, en zal er genoeg stoom uit komen om een kleine turbo mee aan te drijven, en daarmee een dynamo?
Is er een ideale opstelling bekent van de spiegel en tank te opzichte van de ?
Wilde van de zomer hiermee graag eens experimenteren.
m.vr.gr.
johns

Ik denk dat je toch een aardige spiegel nodig hebt, en daar kan je nog leuke dingen mee doen. maar alles is mogelijk uiteraard.

Lees meer…

 

Ik heb zelf ook wel een zoiets gemaakt, maar dan met de bedoeling wat te roosteren. Ik kan je vertellen dat in Nederland het weer niet altijd meewerkt. Is er een beetje zon, dan is er weer sluier bewolking. Enz enz. En wat jij wilt moet er natuurlijk volop nieuwe komen, om het vat aan de kook te houden. Om een beetje warmte te krijgen op deze schaal moet je toch wel denken aan een spiegel met een doorsnede van zo’n 4a 5 meter minimaal. Het zal een aardige wind vanger worden, en je wilt niet dat hij omvalt. Want als dat gebeurd krijg je toch James Bond achtige taferelen.

Wat dacht je als deze gebundelde zonnestralen plotseling aan de haal gaan. Oeps, staat ineens mijn zee-den in lichterlaaie. Of nog erger de buurman zijn . Onlangs nog, dacht iemand dat zijn spijkerbroek was beschoten aan de waslijn. Er zaten twee gaten in, door en door. Wat was er nu gebeurd? De scheer spiegel (holle) was zodanig neergezet, dat deze met de gebundelde zonnestralen twee mooie gaatjes had gemaakt. Wat ik maar wil zeggen, is dat je met zo’n spiegel hele hoge temperaturen kan krijgen. Het is precies wat je wilt, weet ik wel maar denk na wat je begint.

Wat je ook kan gebruiken zijn buizen die overlangs zijn doorgezaagd. Deze bekleden met aluminium tape, en dan in het brandpunt een koperen pijp laten lopen. Waar dan het water in wordt verwarmt. Betrekkelijk goedkoop, en makkelijk verkrijgbaar. Ze zijn ook makkelijk op de zon te houden, zoals je zult begrijpen. En je zou het eerst met iets kleins kunnen proberen, dan kun je ook goed zien wat je uiteindelijk nodig hebt.

Het idee, is zeker niet slecht en kan zeker werken. Maar het vergt wel een aardige investering. Als je er echt aan gaat beginnen, laat het ons dan weten, en stuur wat foto’s.

Martin