Polly Translate

hoe maak je op de goedkoopste manier droogijs?

Dit is echt droog, en heel koud, en kent een aggregatie toestand die sublimatie heet. Lees meer……. Kooldioxide (Co2) ofwel koolzuur komt overal in de lucht voor. Het wordt gebruikt door planten, die het gebruiken in hun groei proces, daarmee wordt koolzuur omgezet in deels . Koolzuur wordt uitgestoten bij verbranding van fossiele brandstoffen, en vulkanen. Je zou het uit de lucht kunnen halen door lucht samen te persen en dan te separeren. Maar dit is een duur proces.

Wat is eigenlijk droogijs? Droogijs is eigenlijk niets meer dan geëxpandeerde samengeperste koolzuur tot blokken of andere vormen. Deze koolzuur heeft een temperatuur van 79,8 graden Celsius bij 1 bar luchtdruk. Door het langzaam (verdampen) behoud het zijn temperatuur. Tussen haakjes, want de echte overgang van vaste vorm, direct naar gas vorm heet sublimeren. Bij de meeste stoffen begint het met de vaste vorm, zoals bijvoorbeeld ijs dat bevroren is. Als je het verwarmt gaat het over in water (vloeibaar), en als het nog verder wordt verwarmt gaat deze over in damp. Als dit snel gebeurd bij hoge temperaturen, noemen we dit stoom. Droogijs gaat dus direct over in damp, en slaat daarbij een stapje over. Het zogenaamde sublimeren.

van droogijs dat zeer goedkoop is, kan ik wel verklappen. Je “leent” een koolzuur brandblusser, en houd het uiteinde in een handdoek zodat het gas nog wel weg kan maar de vaste delen niet. Vergeet niet dikken handschoenen te dragen, want bevriezing is net zo erg als je handen verbanden. Maar ik begrijp dat je dit niet bedoeld. Om te weten hoe het goedkoper kan, moet je eerste het huidige productie proces weten.

De huidige bron van goedkope koolzuur is een afvalproduct van de kunstmest , en ammoniak synthese. Deze kooldioxide is behoorlijk vervuild, en moet worden schoongemaakt. Hij is vervuild met stikstoffen en andere stoffen. Na zuivering is het voor 99,95 % zuiver. Daarna wordt het samengeperst en gekoeld zodat het vloeibaar wordt. Nu is het gereed voor het expanderen, en het produceren van koudijs.

Dit is een korte omschrijving, en je begrijpt dat het niet even is. Door het efficiënte productie proces kunnen deze bedrijven tegen een lagere prijs produceren als je zelf ooit zou kunnen. Als je het echt zelf wil proberen zou je suiker kunnen laten vergisten, want daarbij komt koolzuur vrij. Deze zou je kunnen opvangen en comprimeren. Elke kilo suiker levert ½ kilogram aan kooldioxide op, en ½ kilogram alcohol. Op deze site staat beschreven hoe dit werkt, zoek maar op . Ik hoop dat ik je niet teleur gesteld hebt. En als je de mogelijkheden hebt, is het best leuk om een beetje droogijs zelf gemaakt te hebben.

Martin