25 januari 2021

Hoe meet ik of iemand een elektrostatisch lading draagt?

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

Ik werk met hulphonden. Onlangs tijdens een training sloeg er een electrostatische ontlading over van mijn hand naar de natte neus van een hond. Die hond was enorm geschrokken en ziet nu mijn hand als "straf".

Ik weet dat er manieren zijn om de electrostatische lading te neutralizeren. Maar wat ik echt graag wens te weten is of er iets electronisch in elkaar te knutselen valt dat de trainer op voorhand waarschuwt dat hij of zij een electrostatische lading draagt.


Ja, dat is heel vervelend. Dat hebben ze snel geleerd, en dat heb je er niet snel uit. Er bestaan wel manieren om dit te meten, onder ander met een veld effect meter. Maar dan moet je ook maar net in deze situatie zijn. Lees meer……..

Het probleem is, zo heb je gemeten, en zo ben je opgeladen. Eigenlijk is ten alle tijden voorkomen dat je opgeladen raakt een beter alternatief. En dan komen we al snel terecht bij het schoeisel en kleding. Besef dat de hond altijd met zijn pootjes op de staat. Dus deze heeft altijd het zelfde potentiaal verschil als de aarde. Maar wij lopen met de training natuurlijk graag op onze comfortabele laarzen. Dragen het liefst een kunststof jas, en misschien nog wel een fleece trui of dergelijke er onder. Op deze manier is de kans groot dat we een lading opbouwen en bij ons houden. Tot we de natte neus van de hond aanraken. De vonk springt meestal al voor het aanraken over. Enkele duizenden Volts zijn geen uitzondering!

Het beste is dan ook het dragen van leren schoeisel, katoenen kleding. De ideale omstandigheden doen zich vooral voor tijdens droog weer weer en lage luchtvochtigheid. Maar ook als er een onweer dreiging is kunnen spanningen uit de lucht zich aan je binden. Dus pas vooral op onder deze omstandigheden. Om er zeker van te zijn dat je alle lading kwijt bent, kun je natuurlijk altijd even met je hand de grond aanraken, voordat je de hond aanraakt.

Het allerbeste zouden we zelf zonder schoenen of laarzen moeten lopen, maar ja s’winters door de sneeuw ben je dit snel zat. Als je bovenstaande regels in acht neemt, zal het niet snel meer gebeuren.

Martin