25 januari 2021

stroom over fase en aarde

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

 

over fase en
Van de week is er in mijn huis een monteur geweest die een 380 aansluiting heeft gemaakt. Vandaag kwam ik na een controle erachter dat de beste een fase met een nul had verwisseld.
Deze heb ik nu goed gezet.
Nu is mijn vraag:
Klopt het dat er tussen de aarde en de fase 226 volt loopt en tussen de aarde en de nul niks? Ik heb altijd geleerd dat er tussen de aarde en de fase minimaal 120 volt moet lopen, maar volgens mij nooit zoveel. En tussen de fase en de nul hoort toch ook spanning te lopen?
Wie helpt mij?


Beetje slordig van de monteur lijkt me wel. Maar er zijn een paar wetmatigheden op dit gebied, lees meer……

Tussen fase en nul heb je inderdaad zo´n 230 Volt staan, het maakt niet uit tussen welke fase. Op de meeste netten is tegenwoordig de nul en aarde met elkaar verbonden, zodat je niets meer meet tussen nul en aarde. Maar dit is niet altijd het geval, ook komt het voor dat deze niet zijn gekoppeld. Dan is een verschil mogelijk, maar meestal niet meer dan zo´n 6 Volt. 

De volgende vraag dus, tussen fase en nul loopt dus altijd spanning. Zo krijgen wij in onze huisinstallatie de spanning aangeleverd. één fase en nul. Zou je twee fase gebruiken kom je tegenwoordig aan zo´n 400 Volt. Vroeger was dit 380 volt, maar vanwege de koppeling met het Europese net hebben we de spanning de afgelopen jaren langzaam verhoogt in Nederland. Dus ook de spanning tussen fase en nul, vroeger 220 Volt en nu zo´n 227 volt.  

Dit is de situatie:

Dus kijk altijd goed hoe de fase nul zijn aangesloten. Bij een verkeerde aansluiting is het niet onmogelijk dat er teveel spanning komt te staan op de huisinstallatie. Normaal gesproken zul je hier zelf niet mee te krijgen.

Martin