1 januari 2021

einde van de wetenschap

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

einde van de wetenschap
wij zijn van het helinium, en we hebben een project over het einde van de wetenschap. Daarover hadden wij een vraag die luidt: kan er een eind komen aan de natuurwetenschappen?

Hallo Helinium,

Goed project, en ja nu de antwoorden nog. Die ga ik natuurlijk niet allemaal geven. Maar misschien kan ik jullie op weg helpen. Lees meer……….

Kan er een eind komen aan de natuurwetenschappen? 

Daarvoor moeten we  ons afvragen waar komen die natuurwetenschappen vandaan? Was er iemand die riep, kijk daar heb ik de natuurwetenschappen. Of, kijk eens wat ik gevonden heb… natuurwetenschappen! Natuurwetenschappen waren er natuurlijk voor de mensen er waren. Bij de big bang waren er natuurwetenschappen, alleen niemand om deze uit te leggen laat staan te gebruiken. Feiten en wetten waren er altijd al, maar de mensheid heeft er een bordje aan gehangen. De allereerste mensen die vuur maakten, wisten door middel van wrijving met een houten stokje al vuur te . Deze maakte al duidelijk gebruik van de natuurkunde wetten. Maar of ze bewust waren van dit feit? 

Nee, de bewustwording kwam veel later, en we gingen er ook een naam aan geven. Denk aan de eerste alchemisten, waterpompen, windmolens, kruit. Nou met dit kan je al een aardig begin maken met jullie project. Je kan een opsomming maken van alle bekende uitvinders, en ontdekkers van de afgelopen duizenden jaren. Op deze site staan al aardig wat bruikbare stukken. 

En komt er een eind aan de natuurwetenschappen? Eigenlijk wordt deze vraag al beantwoord in het eerste stuk. Misschien houden ooit de mensen op te bestaan, maar de natuurkunde wetten gaan gewoon door. Als mens denken we graag in hokjes, en geven overal een naam aan. Maar de natuurwetenschappen houden zich niet aan de wetten van de mens. We kunnen ze vastleggen, beschrijven, toepassen, een naam geven. Dus je zou kunnen zeggen dat de natuurwetenschappen voor de mens eindig zijn. 

Maar de sterren doven uit, nieuwe ontstaan met planeten manen en wel. Zij leven voort met de ons nu bekende wetten en feiten. 

Misschien heb ik al te veel gezegd, maar doe je best en bedenk met wat voor ontdekkingen we zouden kunnen overleven. Wat doen we als de uit gaat? Als er een grote meteoriet op de afkomt? 20 vulkanen tegelijk uit barsten? Met welke natuurwetten zouden we deze kunnen aanpakken……