Pk omrekenen naar km per uur

Car photo created by welcomia - www.freepik.com

nl flag
en flag
fr flag
de flag
Polly Translate

Op de site zie ik een hele mooie uitleg over iemand die een vraag had met zijn scooter. Ook ik heb bijna zo een vraagje.

Ik wil een bootje gaan aanschaven bij boten die harder gaan dan 20 kilometer per uur heb je een vaarbwijs nodig. De boten die te koop staan aangeboden worden in PK uitgedruk. Hoe kan ik omreken hoe hard de boot dan kan varen?

Antw.: Behalve het motorvermogen is de vorm van het onderschip de belangrijkste factor bij het behalen van de maximale snelheid. Het is zelfs zo dat je met meer motorvermogen niet boven deze “rompsnelheid” kan komen. (Lees meer…..)

De maximum snelheid van een waterverplaatsend schip afhankelijk van vorm en lengte (carène) van het onderwaterschip en uiteraard de weerstand van het water. Meer motorvermogen zal nauwelijks invloed uitoefenen, hooguit zal het achterschip dieper in het worden getrokken waarbij de vaareigenschappen slechter worden.

Als alleen de lengte van de waterlijn in beschouwing wordt genomen kan je de volgende vuistregel gebruiken: 2.45 x wortel waterlijn (in meters) = rompsnelheid in knopen.

Vermenigvuldig dat met 1.852 en je weet de rompsnelheid in kilometers. Wil je alleen kilometers weten gebruik dan 4.54 x wortel waterlijn (in meters). De vuistregel gaat slechts op als er voldoende onder het schip is. Men spreekt zelfs over 10x de diepgang.

bronnen en links:

www.vaartips.nl

http://members.lycos.nl/pworules/weerstand.html