welk metaal

Polly Translate

welk
Ik ben op zoek naar een proefje om te weten te komen welk het gegeven is.
Dus we krijgen bv koper, ma wij weten niet dat dit koper is en moeten aan de hand van een proefje te weten komen dat het koper is.
Alle hulp is welkom.
groetjes stoi

Er zijn best veel mogelijkheden om dit te ontdekken. Lees meer……..

 

Je kan het gegeven testen op een aantal eigenschappen.

Geleid het de warmte goed? Geleid het de elektriciteit goed? Als het een vierkant blokje is wordt het al een stuk makkelijker. Dan kun je de zijden opmeten, en de inhoud berekenen. Het blokje wegen, en dan kijken wat 1 liter weegt. Je kunt dan kijken op de tabellen, om er achter te komen welk het dichtst bij komt.

Het wordt moeilijk als het geen mooi blokje is maar een andere vorm. Ja hoe moet je dan de inhoud uitrekenen? Archimedes vond hier de oplossing voor. Hij werd gevraagd een gouden beeldje te testen op echtheid. Misschien was het maar een waardeloos beeldje met een laagje goud. En hoe kwam je daar nu achter zonder het beeldje te beschadigen? Hij nam een bakje met waar het beeldje in paste. Vulde eerst het bakje met water tot aan de rand. Dompelde het beeldje helemaal onder water, en woog het water dat over de rand stroomde. Door nu de te vergelijken met de massa / van goud, wist hij dat het beeldje te licht was voor de hoeveelheid goud.

Er zijn natuurlijk nog meer manieren om te testen, denk aan het smeltpunt, kleur, en zelfs wat voor kleur vonken er af komen als men het slijpt. Is het hard / zacht. Het is de kunst om al die eigenschappen te weten, of op te zoeken. Zo kan je vaak al snel achter het soort metaal komen.

Ik hoop dat ik jullie een beetje op weg heb geholpen. Op deze site kun je de zoekfunctie gebruiken om nog meer te vinden over dit onderwerp.

Martin