27 januari 2021

Lichtfolie

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

Ik heb 2 stukken lichtfolie die worden aangestuurd door 2 inverters.
Die inverters moeten worden aangesloten op 5 volt gelijkstroom en nemen 50 mA.
Probleem is dat het voor mijn is en die levert 14,6 volt gelijkstroom.
Wat moet ik doen om dit goed te laten werken.
liefst zo goedkoop mogelijk šŸ™‚

 


 

Met 50 cent kom je al een heel end.

Er zijn diverse standaard componenten die een stabiele uitgansspanning leveren bij een wisselende/variabele ingangsspanning. De 78xx serie wordt zeer veel toegepast en vindt je in vrijwel alle voedingen terug. Voor 50 cent is die trouwens ook te koop bij winkels die elektronica componenten verkopen.

Lees verder……

 

Hier links zie je een afbeelding van dit IC. In jouw geval heb je het type 7805 nodig. De 05 slaat op de uitgansspanning (5 Volt).  Zo heb je in dezelfde serie ook 7806, 7808, 7809 en 7812, die uitgansspanningen hebben van 6, 8, 9 en 12 volt. Als ingangsspanning (INPUT) mag je bij deze IC’s standaard tot 25 a 30 Volt zetten. Op het COMMON pennetje komt de – van de accu, en het OUTPUT pennetje levert de stabiele 5 Volt met een max. 1500 mA (1,5 Ampère).

Een nadeel van deze IC’s is dat ze de niet gebruikte verstoken (in warmte omzetten), zoals dat in vakjargon heet. In een autovoeding zal die paar Watt je niks kunnen schelen, maar in batterij gevoede apparaten is het zonde dat de energie verloren gaat en zul je een ander [duurder] IC type gebruiken. In dit geval (50 mA) heb je daar weinig last van en zal het IC niet erg warm worden, zodat extra koeling niet nodig is. Zou je hem zwaarder belasten, dan moet je het IC vast schroeven op een metalen (aluminium) plaatje of koelribben gebruiken, zodat het IC zijn warmte beter kwijt kan. De metalen achterkant van het IC (tevens ook – [common] aansluiting) mag max. ongeveer 100 ºC worden.

Een zeer goedkope standaard oplossing dus voor de lichtfolie.

 

Suc6, Arjen