5 januari 2021

Nogmaals Kookplaat

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly
Nogmaals Kookplaat

Wij hebben een keramische koopplaat gekocht (een 5 Pitter) van 8700 Watt. Te veel dus om op 2x bruin en 2x blauw aan te sluiten.
Wij worden geadviseerd om een Perilex stekker te gebruiken.

Nu heb ik wat navraag gedaan bij zowel de leverancier (die zegt niks te mogen zeggen) een installateur, en een vakhandel een geen van alle lijkt er iets van te snappen of heb ik het helemaal fout…
Vanuit mijn oude opleiding heb ik geleerd dat indien de koopplaat aangesloten wordt op 220 V (zoals in dit geval) dat ik 3 groepen 16A nodig heb. 3x blauw, 3x Bruin en 1x Groengeel.
Maar dat mag ik niet door mijn bestaande 3/4 buisje proppen… (of wel?)
Maar dat gaat dat met een Perilex nooit lukken want die heeft maar 5 polen, een alleen in een 3 fase kracht aansluiting (met een min of meer zwevende nul kan ik daadwerkelijk meer dan 7000 Watt kwijt.
(of zie ik dit verkeerd?)   
kort om wie heeft er gelijk,
wie kan mij helpen?    Alvast bedank,  Gerrit

Lees meer…….

Alternatief kan zijn dat ik 3x blauw op 1 pool van de Perilex WCD prop maar echt lekker past dat niet, er is ruimte voor 2x 2.5mm en niet 3x 2.5mm. Bestaat er een 7 polige stekker die voldoet? 

Een ander alternatief kan zijn dat ik een 4mm of 6mm nul door de buis trek (als dat al lukt) en daarnaast 3x 2.5mm bruin plus groengeel. Is 4mm voldoende, ik dacht dat je met 4mm maar tot 25A mag gaan…

Nu zegt de door mij geraadpleegde installateur dat er maar 1x 2.5mm blauw nodig is omdat de kookplaat de als verbruikt heeft…??? maar volgens mij is dat klinkklare onzin, van die moet toch ook terug, 8700W is 40A dat past toch nooit door 1x 2.5mm blauw of wel, en hoe zit het dan met de contact-verliezen. Het contactoppervlak van de draad lijkt mij nooit genoeg dus dat kan warm gaan worden
De installateur heeft volgens mij alleen gelijk als er een zwevende nul is en een echte 3 fase aansluiting, maar dat is niet het geval.


Zo, ik zit weer rechtop. Nog wel even mijn broek optrekken, en mijn tranen afvegen. Ik weet niet tranen van het lachen of huilen, maar dit slaat echt alles. Geheimen, ik zou maar…… tsjonge tsjonge, het is echt ongelofelijk! Je hoor wel eens mensen roepen waar moet dit naar toe? Als ik dit verhaal lees dan vraag ik mij dat ook wel eens af. 

Kijk om te beginnen moeten we de juiste draad diameters hebben, we willen geen brand hebben. Drie maal een groep bij elkaar knopen, ja dat zou kunnen als deze kookplaat inderdaad alleen maar fase nul heeft. (is dit zo?) In één pijp proppen, valt niet mee denk en ook niet toegestaan wegens de warmte ontwikkeling. Maar ik kan mij bijna niet voorstellen dat dit met fase nul wordt gevoed. Maar goed, je hebt goed gekeken, dus daar gaan we dan van uit. 

Het verhaal van de installateur die beweerd dat de stroom al gebruikt is, en je afkan met 2,5 mm nul draad, omdat de energie al gebruikt is moet terug naar school. Deze wil je niet in je huis hebben! Waarschijnlijk trekt deze maar één draad naar je lampen in huis, omdat de lamp alleen maar aan moet. Ha Ha , zet waarschijnlijk ook een emmer onder je stopcontacten voor de lekspanning. 

Maar goed, gelachen heb je waarschijnlijk zelf al genoeg gedaan. Oplossingen moeten we hebben. 

Ga je het met fase nul doen, geldt in principe ook voor drie fase. Diameter draad die 40 Ampère toestaat is……….schrik niet 10 mm, bij verplaatsbare toestellen 6 mm. Dus fysiek zou 6 mm kunnen. Alle platen gebruik je niet tegelijk, maar officieel moet je 10 mm gebruiken. Een perilex aansluiting heeft zijn beperkingen betreft de aansluitingen en stroom voerende delen. Maar dat zag je zelf ook al. Je zult deze rechtsreeks moeten aansluiten op je fornuis. Ook de moet een kortsluitstroom moeten kunnen voeren. Dus ook deze moet minimaal 6 mm zijn. 

Een 40 Ampère zekering zou kunnen omdat je toch niet alle groepen tegelijk gebruikt, anders zou je zelfs een 50 Ampère nodig hebben. Laat dit nu ook zo’n beetje de waarde zijn van een hoofd zekering. Dat is geen goed idee, bij een storing is het dan maar net de gok welke het eerst er uit vliegt. 

Kortom hou het veilig, en hou je aan de voorschriften zoals hierboven beschreven. Plaats dus een groep bij, en kijk dan direct of de hoofd zekering zwaar genoeg is. Anders zal deze ook nog moeten laten aanpassen door de desbetreffende stroom leverancier. Tot slot nog even, stroom die heen gaat komt ook weer terug. Als dit niet het geval is zal je stotz (zekering automaat) uitslaan. Dit is namelijk het werking principe van dit apparaat.

Veel plezier met het fornuis, wie kookt er trouwens bij jullie? Laat nog eens wat van je horen.

Martin