31 december 2020

terras airco??

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

mensen misschien kan iemand mij helpen afgelopen zondag 11/06-2006 35 graden of nog meer in de zitten mijn vriend en ik op het terras af en toe gingen we naar binnen omdat het buiten te warm was toen zei ik als geintje eigenlijk ze moesten terras airco’s hebben dat je beetje koel op je terras kan zitten met extreme warmte nou zei mijn vriend ga er een dan dus ik op zoeken en of het mogenlijk zou kunnen zijn om op je terras een airco neer te kunnen zetten dat dan natuurlijk ook werkt ik heb ak wel een aantal ideen bedacht maar die wil ik uiteraard nog even voor mij houden mijn vraag is eigenlijk zou dat kunnen een terras airco die ook nog eens zuinig is in verbruik.

 


 

Je kunt natuurlijk overal een airco neerzetten. Energiezuinig is al een ander verhaal; het is hetzelfde als je huis ’s winters verwarmen met alle ramen en deuren open. Je hebt dan, afhankelijk van de wind/luchtsnelheid, een circa 10 voudige warmtecapaciteit nodig voor dezelfde temperatuur.

Lees verder………

Het verwarmen van een terras is eenvoudiger. Dit is echter gebasseerd op het stralingsprincipe. Verwarmen kan d.m.v. geleiding, convectie of stroming (b.v. C.V. systemen) of door straling (hete kachels / open haard etc). De stalingswarmte die een apparaat afgeeft is afhankelijk van de abosolute temperatuur tot de 4e macht. In formulevorm q = c . T4 . Dit is de stalingsenergie van een volledig zwart lichaam (daarom waren kachels vroeger ook zwart). Andere kleuren geven minder stralingsenergie, zodat je c moet corrigeren met een emissiefactor. Verder is de stralingsenergie nog afhankelijk van het golflengtegebied. In tabellen kun je de gecorrigeerde c waarden [cs] opzoeken. Een gemiddelde cs waarde is ongeveer 5,7 J.m-2.s-1.K .  Ingevuld in de technische stralingsformule van Stephan-Bolzman q = cs.(T/100)4 geeft dit de stralingsenergie. Wat opvalt in de formule is dat de stralingsenergie afhangt van de absolute temperatuur ( t + 273) tot de 4e macht. Het effect wordt pas goed voelbaar bij een temperatuur van ca. 800 ºC, en dan ook alleen nog maar aan de aangestraalde zijde van je/een lichaam, de andere zijde blijft koud.

Voor kou gaat dit niet op. De laagste temperatuur die je kunt bereiken is -273 ºC, zodat het effect van opgenomen energie door straling minimaal is. Wat overblijft is dus stroming van koude ontvochtigde lucht door een gaatjeswand of d.m.v. een blower of ventilator. Afhankelijk van de windsnelheid is dit meer of minder effectief. Bovendien heb je een aardige overcapaciteit nodig voor een beetje effect. Koude lucht gaat naar beneden, zodat je het het beste van boven toe kunt voeren.

Milieu technisch is het natuurlijk allemaal niet bijzonder fraai, om de buitenlucht op te warmen of af te koelen, maar technisch is het natuurlijk een leuke uitdaging.

 

Veel suc6 en we horen graag wat het geworden is, ***Arjen***