Hoe werkt het tijdsverschil als je vliegt

Polly Translate

Als je naar het westen of oosten vliegt, kom je later of vroeger aan. Hoe werkt dat?

Lees meer…..

Zoals je wel weet draait de aarde. Dit gebeurd met een bepaalde snelheid. De maakt in 24 uur een hele omwenteling, dus ben ik in Nederland in Groningen. En kijk omhoog zie ik de om 12 uur s’ middags boven mij staan. Na 24 uur, jawel de precies op dezelfde plek. Nou ja, een beetje verschoven, want de draait niet alleen. Ook kantelt hij langzaam heen en weer in de pool as. Dit veroorzaakt bij ons zomer en winter.

We kunnen uitrekenen hoe snel de draait. De omtrek van de aarde is 40075 kilometer aan de evenaar. En het duurt 24 uur om op hetzelfde punt te staan ten opzichte van de zon. Ofwel 40075  gedeeld door 24 = 1669,79 kilometer per uur. Ja, dat is pittig hè! En daar merken we met z’n allen niets van. Een beetje vliegtuig vliegt toch wel met zo’n 850 kilometer per uur.

En daar zit nu het verschil, zodra het vliegtuig vertrekt naar het oosten vliegt hij in principe met de draaiing van de mee. En daarmee ook met de tijd mee. Want de draaiing van de aarde ten opzichte van een vast punt bepaald de tijd op aarde. Nou ja, ooit hebben we dat met z’n allen afgesproken dat dit 24 uur moest worden. De aarde draait meer dan twee maal zo snel, en het vliegtuig vliegt als op een soort “slipstream” mee met de tijd. De totale vlieg tijd zal niet veranderen, maar als je uitrekent op de tijd schaal dan merk je een verschil.

De andere kant op gebeurd hetzelfde, maar dan andersom. Hij vliegt dan tegen de draaiing van de in. En heeft deze keer zeg maar moeite om tegen de aarde in te als het ware. Hij raakt steeds meer achterop in de tijd, omdat de aarde tegen hem in draait. En zal dan ook later aankomen. Maar de totale tijd, los van de klok zal niet veranderen.

Houdt ook rekening met de zomer en wintertijd. Maar ook dit is natuurlijk niet de echte vlieg tijd.