5 januari 2021

accu laden met zon

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

Ik heb geen netstroom. Ik wil werken met (gel)accu’s.
Ik wil de mogelijkheid hebben om als het donker is een lamp aan te hebben en een 12 volt radio, mogelijk een 12 volt tv. En ik wil af en toe een pompje kunnen gebruiken om een kraan of een douche te laten lopen.
Weet iemand of dat kan met een druppellader op zonnenenergie? Is dat voldoende? En als dat niet kan, weet iemand wat ik voor mijn stroomwensen nodig heb qua zonnenpaneel.
Ik probeer goedkoop oplossingen te vinden.
(andere tips zijn ook van harte welkom)


Lees verder …….

Beste Rob, met deze gegevens wordt het moeilijk. Een lampje van 5 watt, 25 watt of 50 Watt, en hoe lang staat dat lampje aan? Een 12 volt autoradio verbruikt  aanzienlijk meer dan een 12 volt transistorradio en hoe lang sta je onder de douche, 10 minuten of een half uur en hoeveel verbruikt dit pompje. Zit je er alleen het weekend of ook langere tijd achter elkaar ??

Als eerste moet je dus het verbruik weten in Ampere.uur. Een 25 Watts lampje verbruikt per uur dus 25Watt / 12,5 Volt = 2 Ah. Staat hij 3 uur aan dan heb je dus 6 Ah verbruikt uit je accu. Zo moet je alle verbruikers bij elkaar optellen, en kom je aan het dagverbruik. Stel dat dit 20 Ah is en je zit er 2 dagen (weekend) dan is het toatale verbruik 40 Ah. ( Je hebt dan dus een [licht]accu nodig van tenmisnste 40 Ah) Moeten de accu’s hetvolgende weekend vol zijn dan heb je een zonnepaneel nodig wat gemiddeld 40 Ah / 7 dagen * 12 uur = 40 / 84 = 0,5 Ampere stroom kan leveren. Hierbij ga ik er vanuit dat er 12 uur licht is, en ook als je er in het weekend bent blijft het zonnepaneel natuurlijk leveren. Moet de accu daarintegen devolgende dag alweer vol zijn dan heb je een paneel nodig wat 20 / 12 = 1,6 Ampere moet kunnen leveren. Daar komt bij dat het rendement van opladen van een accu op ca. 80 % ligt, dus heb je in de praktijk een paneel nodig wat 1,6 / 0,8 = 2.0 Ampere moet leveren.

Een druppellading is dus niet voldoende al ik dat zo bekijk.

***arjen***