3 januari 2021

Hoe kan er een tekort aan zoet water ontstaan?

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

Pas was op TV een uitzending waarin werd gezegd dat, door een tekort aan zoet , water-gerelateerde aandelen het de laatste tijd veel beter deden dan olie-gerelateerde aandelen. Dit komt doordat er een tekort aan drinkwater dreigt te ontstaan. Er werd zelfs gesteld dat water in de toekomst weleens duurder zou kunnen worden dan olie en dat er door een grote wereldwijde behoefte aan water oorlogen zouden kunnen ontstaan. Waarschijnlijk zullen er binnen niet al te lange tijd naast olietankers ook watertankers op onze zeeen rondvaren.

Hoe zou dit tekort aan zoet water kunnen ontstaan? Het lijkt mij dat er meer dan genoeg rivieren en bronnen zijn die nog niet gebruikt worden voor het verkrijgen van drinkwater. Schoon water kun je simpelweg opvangen (smeltwater) en lijkt me ten alle tijden veel goedkoper dan de winning van olie…

Het is natuurlijk allemaal vrij betrekkelijk. En je hebt volkomen gelijk als je zegt dat er nog genoeg mogelijkheden zijn. Misschien bedoelt men het anders. Lees meer…..

 

Er is natuurlijk genoeg water (zoet) afgelopen dagen is er aardig wat gevallen. Zo zitten we te zemelen over die grote droogte, om vervolgens weggespoeld te worden. Men bedoeld dan vooral schoon water gereed om te consumeren. Om water schoon te en drinkbaar te maken is en tijd nodig. En je moet natuurlijk een bron hebben. Kijk, we kunnen zelfs van water perfect drinkwater maken. Alleen hangt daar een prijskaartje aan. En dat willen we niet.

Hoe schoner het water dat wordt aangeleverd, des te sneller en goedkoper kan het weer worden geleverd. Dus het gaat vooral om schoon zoet water. En inderdaad, je zou tankers kunnen laten varen met drinkwater dat bij ons makkelijk winbaar is, en in andere landen minder of niet. In de jaren 60 hebben een periode gehad dat het water zo vervuild was, dat het te lang duurde om schoon te maken. Er werd dan maar extra chloor aan toegevoegd en door gesluisd. Het was nog verantwoord zeg maar, maar lekker was anders. Door grote vervuiling moest het ook wel van een ander punt ingenomen worden, zodat het water dat uit de kraan kwam een beetje zout was. Je kon toen speciale filters kopen om het kraanwater te zuiveren. 

Er was ook elk jaar een massale sterfte, dit kwam door onder ander door fosfaten afkomstig uit de kali mijnen in Frankrijk. Er is nog eens 75 miljoen geschonken aan Frankrijk om dit probleem op te lossen. Door een betrekkelijk kleine hoeveelheid zout te lozen in zoet water kun je een hele rivier verpesten zogezegd. Als je als land dan het water inneemt vlak voor dit punt heb je er zelf geen last van. 

Gelukkig hebben alle landen zich ingespannen om de vervuiling terug te dringen. De bewustwording moet bij de mensen zelf vandaan komen. Als de kapitein verteld joh draai even die afsluiter open, dan zijn we die zooi kwijt. Om dan te zeggen, ik doe het niet, en als iemand ander het doet geef ik je aan. Misschien wel je laatste reis op deze boot. Maar je hebt je zelf respect behouden. Maar ja, vaak gaat de kraan toch open. Want wat maakt het uit denk je, ik woon toch aan de andere kant van de wereld.

Nog even een toevoeging: Als de water maatschappijen ook nog eens dividend uit gaan keren, wordt het water zeker duur. Dus snel aandelen kopen van een watermaker. Dan kun je tenminste een sigaar uit eigen koker bekomen.

Martin.