21 november 2024

Vijf razendsnelle planeten ontdekt

© NASA panorama Mars

Uitgegeven: 4 oktober 2006 20:44
LONDEN – Sterrenkundigen hebben in het centrum van de Melkweg een aantal nieuwe planeten ontdekt die zich anders gedragen dan alle tot dusver bekende planeten. Dat berichtte het Britse wetenschapsblad Nature woensdag. De hemellichamen draaien zo snel om hun ster dat hun omlooptijd korter is dan een dag. Die van de aarde bedraagt een jaar.

(bron nu.nl)   lees meer…………

De onderzoekers vonden de planeten door afwijkingen te meten in de lichtsterkte van de sterren waar zij omheen draaien. Met behulp van deze methode zijn sinds 1995 ruim tweehonderd planeten buiten ons zonnestelsel ontdekt. De kortste omlooptijd die tot nu toe was vastgesteld bij deze zogenoemde extrasolaire planeten bedroeg 1,2 tot 2,5 dagen.

Op een afstand van ongeveer 26.000 lichtjaren zijn het de verst van de aarde verwijderde planeten die tot dusver zijn ontdekt. Volgens de wetenschappers betekent de vondst dat ons sterrenstelsel zeer waarschijnlijk miljarden planeten telt.

Jupiter

De meeste bekende extrasolaire planeten bestaan uit gas en hebben ongeveer de omvang van Jupiter, de grootste planeet in ons zonnestelsel. Ze staan alleen veel dichter bij hun ster dan Jupiter bij de zon, en zijn dus veel heter. Dat geldt ook voor de nu ontdekte planeten, die echter afwijken door hun uiterst korte omlooptijd.

(Bron: nu.nl)

Tsja, wat moeten we hier mee? Dat zullen waarschijnlijk de meeste zeggen. Niet bepaald naast de deur. En stel dat er iets van leven is, duurt het met een radio signal 26.000 jaar om een signal te versturen. En terug natuurlijk! Maar wat nu wel leuk is om te weten is dat de vorming van planeten rond een ster geen bijzonderheid is. Het is meer regelmaat dan uitzondering. Leven op aarde is dus eigenlijk ook iets wat elders kan voorkomen. Kijk als er in het hart van ons melkwegstelsel al miljarden grote planeten zijn, zullen er zeker ook net zoveel kleine planeten bestaan. Dan praten we alleen nog maar over ons eigen stelsel. Dus dit getal kunnen we nog wel met enkele honderd duizenden vermenigvuldigen! Hoeveel nullen zijn dat? Veel he…

Stel dat op één miljoenste procent van deze planeten de omstandigheden ook gunstig waren zoals op de aarde voor het ontstaan van leven? Dan moet het toch heel druk zijn in de ruimte.

Of vallen ze zelfs wel eens op aarde? klik hier: Vliegtuig?

Martin.