3 januari 2021

hoeveel energie kost het om water in stoom te veranderen

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

Graag zou ik de formule willen weten die uitrekend hoeveel het kost om om te zetten in stoom.

 


 

Het hangt van de begintemperatuur en de druk van het water af.

Lees verder……………

 

Bij 1 bar (1000 millibar)  kookt water bij 99,6 ºC. Om het water op te warmen van 0 –> 99,6 ºC heb je 417 kJ per kg water nodig. Om het te verdampen heb je 2258 kJ per kg water nodig. De totale warmte is dan van 0 –> stoom van 100 ºC : 2674 kJ/kg water. Bij andere drukken heb je andere waarden. Deze kun je opzoeken in de stoomtabel. Hierin vind je de warmteinhoud van water en stoom bij alle drukken en temperaturen die in de proces industrie, centrales en stoomschepen gebruikt worden. De warmte inhoud wordt per definitie berekend vanaf 0 ºC.Onderstaand is slechts één regel uit de tabel voor water/stoom van 1 bar. De laatste kolom geeft het volume aan van de stoom. Eén kg water geeft dus 1694 liter stoom (1,694 m³). Er is dus geen formule voor, je zult het in tabellen moeten opzoeken.

Behalve voor het aandrijven van stoomtreinen, centrales en schepen kan water ook gebruikt worden om branden te blussen. Omdat 1 kg water 1694 liter stoom wordt is water een uitstekend blusmiddel. Waar stoom is kan geen zijn en dus gaat de brand uit, en het water heeft om te verdampen veel energie nodig, wat onttrokken wordt aan de brandende stof. Een dubbele werking dus, terwijl de meeste commerciële brandblusmiddelen slechts één van deze eigenschappen bezitten.

199,641799,6225853926746391,694

 

***arjen***