2 januari 2021

benzine en diesel

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

Een vraag van mijn vader (waarom hij het wil weten is me een raadsel)
Kun je benzine en diesel mengen.

Antw.: Tja… met die stijgende brandstofprijzen zoeken sommige mensen  toch een manier om goedkoper te kunnen rijden. maar of dit nu wel de oplossing is ? (Lees meer….)

Het verschil tussen diesel en benzine is onder andere het vlampunt en de smerende eigenschappen van diesel. Vroeger deed men nog wel eens,  vooral bij vrachtwagens, benzine door de diesel heen om tijdens de winter het zogenaamde "vlokken" te voorkomen. Tegenwoordig worden de tankstations al vroeg genoeg bevoorraad met de zogenaamde "winterdiesel".

Een moderne diesel is uitgerust met allerlei elektronica voor het motormanagement. Hier past dus zeker geen benzine bij, alles is gemaakt en berekend om op diesel te rijden.  Een ander nadeel van benzine in dieselmotoren is dat benzine een schrale brandstof is. De diesel smeert o.a. de plunjers in de brandstofpomp. Wanneer het benzinegehalte te hoog wordt verdwijnen deze smerende eigenschappen en zal de brandstofpomp schade oplopen. Dit zijn meestal dure reparaties.

Andersom wordt het ook niet echt een succes, wanneer je diesel mengt met benzine in een benzinemotor. Het vlampunt van benzine ligt zo goed als ik het nog weet bij 21 graden Celsius en van diesel is dit 55 graden Celsius. Dit betekent dat er bij diesel een aanzienlijke hogere temperatuur nodig is om voldoende damp te krijgen voor een ontsteking. De bougies en andere onderdelen zullen binnen korte tijd vetgeslagen zijn en dus niet meer hun werk kunnen doen.

Om het verhaal kort te houden : een dieselmotor is gebouwd voor diesel en een benzinemotor is gebouwd voor benzine.

Op deze site staan nog leuke weetjes over brandstoffen en motoren. Hiervoor is een zoekoptie gemaakt.