31 december 2020

berekenen caloriee

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

hoi, ik wil een kamer van 20 m2 verwarmen met een aardgasradiator
hoeveel calorieën moet die kachel hebben?

Antw.: Meestal wordt het benodigd vermogen in kW opgegeven. (Lees meer….)

Bij verwarming gebruikt men als stelregel voor goed geïsoleerde woningen 75 W per m² en bij slecht geïsoleerde woningen circa 100 W per m². Uitgaande van jouw kamer en een goede isolatie moet er theoretisch een radiator in die 20 x 75 = 1500 W of 1,5 kW is. Wil je het exact weten dan moet er een transmissieberekening uitgevoerd worden. Hier worden alle verliezen door ramen, leidingen enz. meegenomen.

Aan de hand van de inhoud kun je ook het benodigde vermogen berekenen. Hier wordt als stelregel circa 30 tot 40 W per m³  gebruikt bij een redelijke isolatie. Wanneer jouw kamer 2,5 meter hoog is heb je een inhoud van 50 m³. Bij een goede isolatie is het vermogen dan 50 x 30= 1500 W. 

Voor de berekening van kW naar calorieën moet je even kijken naar het stuk van collega Arjen : https://natuurwetenschappen.nl/modules.php?name=News&file=print&sid=1043