5 januari 2021

straalkachel vs airco als verwarming

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

We hebben hier een discussie. Wat is een ‘betere’ (zuinigere/efficientere) verwarming voor in de winter: een straalkachel (convector) op electriciteit of een airco (warmtewisselaar) op electriciteit?
uitgangspunt is dat de verwarmde lucht door beide systemen even goed door de ruimte wordt verspreid… Naar mijn menig wordt alle ‘verbuikte’ (kWh) omgezet in warmte welke in de ruimte terecht komt, hoe zit dit echter met een warmtewisselaar, welke de buitenlucht koelt en binnen verwarmt???

 


 

Hallo Laura,

Een rendement van 100% van de straalkachel !! En nu wil je nog een hoger rendement; sommige mensen zijn ook nooit tevreden. Een airco die je als verwarming gebruikt noemt men een warmtepomp.

Lees verder…..

 

Een warmtepomp heeft afhankelijk van de uitvoering een rendement van over de 100 % tot wel 500 % en is speciaal ontworpen om dienst te doen als verwarming. De werking van een airco of een warmtepomp is identiek, alleen de keuze van het koelmiddel is meestal anders bij een warmtepompinstallatie. Het rendement wordt bij een warmtepomp opgegeven in een COP (coofficient of performance) getal, of ook wel winstfactor genoemd. Een COP van 3,5 wil zeggen, dat het warmtepompsysteem een rendement heeft van 350 %. De COP is sterk afhankelijk van het temperatuursverschil tussen buiten en binnen, of beter gezegd tussen de temperatuur in de condensor en verdamper. Hoe groter dit verschil hoe lager het rendement. Gebruik je een standaard airo, dan moet deze voorzien zijn van een ontdooi systeen, want bij buitenluchttemperaturen beneden de 5 a 10 graden zal de verdamper dichtvriezen. Dit is dan te voorkomen, door de verdamper met antivriesmiddel (vaak glycol) te ‘verwarmen’. Met de glycol kun je dan ook bij temperuren onder nul nog warmte uit de buitenlucht halen. Het betekend wel weer een extra pompje en leidingen om de glycol rond te pompen, zodat de COP verder daalt. De Seasonal Performance Factor (SPF) geeft dezelfde verhouding over een heel jaar, dus van het complete systeem, gemiddeld over het hele jaar. Deze waarde is dus altijd lager dan de COP, maar nog altijd ver boven de 100%.

Een warmtepomp heeft dus een veel hoger rendement dan de straalkachel. Het verschil is natuurlijk, dat een staalkachel van 2 kW maar een paar tientjes kost bij de Gamma, en dat een warmtepomp niet bij de Gamma te koop is en een paar duizend euro kost. Beide systemen gebruiken elektriciteit, en bij de produktie hievan is de helft van de al verloren gegaan !!, omdat een centrale maar een rendement heeft van gem. ca. 50%. Een moderne CV ketel heeft al een rendement van 100% of meer, dus dat is energietechnisch gezien de beste oplossing als je moet kiezen tussen gas en elektriciteit. Als een warmtepomp een COP heeft van 2 speel je energietechnisch pecies quite, daarboven is een warmtepomp dus voordeliger.

Op deze site kun je bij de zoekoptie verder genoeg informatie vinden over warmtepompen en hun werking.

***arjen***