5 januari 2021

Opladers

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

Beste natuurwetenschappen.nl
Kan ik met een gewone adapter AC/DC 1,5V tot 12V mijn Nokia batterij BL-5B 3,7V Li-ion opladen, of moet dat een speciale adapter zijn? En zo ja, Waarom?
Groetjes,
Demon

Dat zou ik niet doen….. Lees meer.

Elke batterij heeft zijn eigen capaciteit en voltage. De voeding die deze oplaad moet "weten" om wat voor batterij het gaat. Sommige hebben een hoge nodig, en andere een lage stroom gedurende een langere tijd. Zeker de moderne batterijen hebben meer zorg nodig. Als je bijvoorbeeld een telefoon batterij op wil laden met een universele voeding kan deze exploderen met alle gevolgen van dien. Je begrijpt dat de garantie ook direct verlopen is.

Een universele voeding levert gewoon spanning en stroom. Bijv 12 volt 0,5 Ampère. Dit blijft ook zo gedurende het hele laad proces. Als de batterij vol is zal dit dan ook niet stoppen, hij blijft gewoon die spanning en stroom leveren terwijl de batterij al lang vol is. Deze kan de stroom niet langer kwijt en begint deze af te voeren in de vorm van warmte.

De bijgeleverde voedingen zijn speciaal gemaakt voor deze batterij. Zodra deze vol is zal de stroom afnemen. Vaak is dit een regel circuit in de telefoon of camera. Als je toch voor nood iets wilt opladen gebruik dan een flinke weerstand van zo’n 200 Ohm 5 watt of meer. Controleer elke 5 minuten of de batterij niet te warm wordt, en zet eventueel een timer aan om het niet te vergeten. Niet langer als een uur opladen. Je zult je batterij weer kunnen gebruiken tot je de originele lader weer kunt aansluiten.

Maar pas op, batterijen bevatten zuren en logen en kunnen spontaan ontbranden bij verkeerd gebruik!