(bio)chemisch proces om warmte te benutten

Polly Translate

(bio)chemisch proces om warmte te benutten

Beste mensen,
Ik vraag mij af of er een (bio)chemisch endotherm proces bestaat dat bij 50 a 100 graden Celsius (dit wordt constant gehouden door warmte te blijven toevoeren) een stof produceert, die vervolgens bij veel hogere temperaturen terug reageert (verbranding?) naar zijn oorspronkelijke stoffen.
Zo’n proces zou ideaal zijn om restwarmte toch nuttig te gebruiken.

 

Dit klinkt wel ideaal toch? Eindelijk die olie kraan dicht, dat doen we wel anders voortaan. Alleen nog olie voor de frituur. Maar kan dit? Lees meer….


Onze auteur Arjan heeft hier al vele uren aan gewijd, en kan het ook heel goed omschrijven. Het zou natuurlijk mooi zijn, die steeds maar weer te her gebruiken is. Maar helaas gaat dit niet op. Dit zijn hele bekende natuurwetten, en deze zijn het behoud van energie, en entropie. Klinkt ingewikkeld maar is het niet. Er kan nooit meer energie ergens uit komen dan dat er in gegaan is. We schenken een kopje koffie in van zo’n 70 graden, en laten deze afkoelen tot kamer temperatuur. Dit zal de kamer temperatuur iets verhogen, maar ook niet meer dan dit. Het zal niet ineens 25 graden worden. De energie die in het kopje koffie zit is beperkt. Maar zou je nu de warmte uit de lucht willen halen om het kopje opnieuw op temperatuur te brengen. Dan is daar meer warmte voor nodig. Het omzetten van de ene energie naar de andere levert altijd verlies op. Ook al is het rendement nog zo hoog. Energie gaat niet verloren. Maar gaat in andere vormen over. Dat kan warmte, licht, straling, mechanisch of chemisch zijn zoals je al zei.

Wat jij beschrijft is eigenlijk ook een perpetual mobile een eeuwig durend proces, dat steeds weer opnieuw kan worden gebruikt. Helaas stoppen alle bewegingen als er geen energie wordt toegevoerd. Maar mocht het ooit lukken, dan ben je wel de rijkste op . Mits je het natuurlijk had beschermd bij de octrooi raad.

Er is altijd verlies van energie, wat je ook doet. En in welke vorm dan ook. Je hebt ook van die zakjes met vloeistof, er zit een stukje in dat moet worden gebogen. Hierdoor begint een kristallisering proces dat warmte afgeeft. Om het weer vloeibaar te krijgen moet je het weer verwarmen. En ja dat kost weer energie.

Zoek op de site maar eens op perpetual, dan zul je aardig wat vinden. Je bent niet de eerste, en zeker niet de laatste. Maar blijf denken, je komt vast met iets moois op de proppen.

 

PS: En vergeet niet dat er al etterlijke honderden uitvindingen gedaan zijn tijdens de zoektochten naar de perpetuum mobile !  Wie weet wat je vind.