Polly Translate

ik wil graag zelf droogijs gaan er heb er al veel over gelezen, maar wat ik nog steeds niet weet is hoe je CO2 ofwel kooldioxide moet maken.

als jullie het antwoordt weten?!


 droogijs

 Ja leuk spul dat droogijs, maar om het zelf te maken ???

Het kan, net zoals jezelf een gloeilamp kunt maken, maar dat wordt dan wel een ontzettend duur lampje omdat je een glasblaasset nodig hebt voor de glazen bol, een draadje wolfram voor de gloeidraad, een stukje dun verkoperde plaat voor de schroefdraadfitting, en dan nog een edelgas om de lamp mee te vullen en waarschijnlijk een weekje of wat geduld, voordat het lukt om een simpel bolletje met draden erin te blazen.

Nee, dan is 50 cent voor een complete lamp toch voordeliger en zo is het met CO2 in droogijsvorm ook een beetje.

Lees verder . . .

 

Droogijs (Carboglace®) is CO2 onder vaste vorm. Bij het ontspannen van vloeibaar CO2 bij atmosferische druk ontstaat de helft gasvormig CO2 en de helft CO2 -sneeuw. De CO2 -sneeuw wordt samengeperst in persen onder hoge druk waardoor blokken of pellets droogijs gevormd worden. Droogijs sublimeert: d.w.z. laat geen restproduct na, wordt direkt omgezet van vaste stof in gas (bij een temperatuur van: -78,5 °C) Het wordt geproduceerd volgens verschillende procédés: de verbranding van en van koolwaterstoffen, de fermentatie van vloeistoffen en het uitademen van mens en dier levert CO2 en op.

Je ademt dus zelf ook CO2 uit, maar ook de schoorsteen van je verwarmingsketel maakt van aardgas, CO2 en waterdamp + warmte. Je hoeft dus alleen de uitlaatgassen van de CV ketel af te koelen tot -78,5 ºC en je hebt vloeibaar CO2. Het moet wel in 2 stappen natuurlijk, want eerst condenseert het water, en als je dat afgetapt hebt blijft er de pure CO2 over wat je dan verder af moet koelen om het vloeibaar te krijgen. Vervolgens moet je de vloeibare CO2 in een gasfles stoppen en opwarmen tot CO2 blusserkamertemperatuur, waardoor er druk in de gasfles ontstaat (ca. 60 bar). Als je vervolgens de vloeibare CO2 laat expanderen onstaat er CO2 sneeuw vam -78,5 ºC. Dat moet dan wel in een goed geïsoleerd vat anders verdampt dit net zo snel als het is ontstaan. Hetzelfde effect krijg je als je een CO2 blusser leegspuit. Deze zijn te herkennen aan de toeter waar de koolzuursneeuw uit komt. Het handvat is geïsoleerd en dat is maar goed ook anders zouden je handen er aan vast vriezen met alle nare gevolgen van dien. Het handigste is dus om zo’n fles te kopen en daar de vloeibare CO2 in te bewaren.

Droogijs wordt veel toegepast bij droogstalen van metaal. I.p.v. zand of grid gebruikt men dan CO2 korrels. Een milieu vriendelijke(r)  en schonere methode dan het gebruik van zand. Je zou dus bij een bedrijf wat zich hiermee bezig houd droogijs kunnen kopen. Dat is in ieder geval goedkoper dan het zelf te maken. Verder wordt droogijs toegepast bij het mengen van bestanddelen voor voedingsmiddelen. Om de warmte die ontstaat bij het mengen af te voeren, wordt er een kleine hoeveelheid droogijs aan toegevoegd om de temperatuur constant te houden. Ook wordt het in de chemie gebruikt om warmte af te voeren bij exotherme reacties (exotherm= waarbij veel warmte ontstaat) of in de werktuigbouw om krimpverbindingen te maken.

Als je droogijs in een bak met gooit ontaan er mistwolken van CO2 die laag over de grond lopen omdat CO2 veel zwaarder is dan lucht. Dit effect werd veel gebruikt bij TV optredens van artiesten. CO2 is echter een verstikkend gas, zodat je er wel een beetje voorzichtig mee moet zijn in afgesloten ruimtes.

Je ziet dus dat het redelijk eenvoudig is om koolzuursneeuw te maken. Gewoon uitlaatgassen afkoelen en klaar. Een andere optie is om de uitlaatgassen te comprimeren tot 60 bar met een hoge druk compressor en dan af te koelen. De praktische uitvoering is echter wat moeilijker.

***arjen***