Voor mij een soort onbekende mosselen

Food photo created by freepik - www.freepik.com

Polly Translate

Voor mij een soort onbekende mosselen

In een heel oud kanaaltje ontdek ik een soort zoetwater mosselen waar ik niets kan over vinden en zeker niet ken,wie weet hier iets over,hier mijn blog waar de foto’s te zien zijn. natuurmanjak.skynetblogs.be

Ik heb de foto’s bekeken, en volgens mij ken ik deze wel. Lees meer……

Om maar met de deur in huis te vallen, zo te zien zijn het zebra mosselen. Het is een echte plaag voor koel installaties. Door de snelle groei van deze mosselen raken aanzuig filters en leidingwerk snel verstopt. Ze zijn drie tot vier centimeter groot, en hebben een driehoek vorm. De typische strepen geeft de naam, zebra. Hij is hier al lang terug gevonden en komt waarschijnlijk uit zuid oost Rusland. Ze kunnen zich met hechtdraden (byssus draden) vastmaken net als de normale mosselen die bij ons langs de kust voorkomen. De voortplanting is geslachtelijk, dus er zijn mannetjes, en vrouwtjes. Ze scheiden beiden hun geslachtscellen uit, en smelten dan samen. Uit de bevruchte eitjes komen al snel larven tevoorschijn die zich voeden met algen en bacteriën. Na ongeveer een maand hebben de larven verschillende stadia doorgemaakt, en laten zich naar de bodem zakken. Op hun weg naar beneden hechten ze zich vast aan stenen takken, en zoals hier boven staat koel installaties.

Deze mossel is heel gevoelig voor gifstoffen, dus dat deze daar voorkomen is eigenlijk een goed teken. Ze worden ook gebruikt als levende watermeters, als er bijvoorbeeld giftig langs komt reageren deze diertjes direct en sluiten de schelp. Als je hier nu twee draadjes op aansluit is dit te meten, en kan bij een gif lozing direct worden ingegrepen.

Om te voorkomen dat deze diertjes aangroeien bij centrales wordt vaak chloor ingespoten om groei van de zebra mosselen te voorkomen. Echter geeft dit ook een belasting op het oppervlakte water en leiding systeem. Tegenwoordig wordt ook gewerkt met radiogolven in het leiding systeem, waardoor het die voorkomt in het water negatief geladen wordt. Hierdoor kan de mossel geen kalk meer gebruiken voor de aanmaak van de schelp. Waardoor het mosselzaad niet meer uit de embryo staat komt, en niet meer kan groeien. 

Een ander systeem is het inspuiten van ozon, ozon is giftig voor de zebra mossel en kan zich niet handhaven. Het ozon is binnen 24 uur afgebroken en is dan geen bedreiging meer voor andere leven die voorkomt in het aanzuig water.

Martin